На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Coтиp Цацаров: Срещата, причинила скандала „ЦУМ гейт“, не е била тайна

Срещата причинила скандала „ЦУМ гейт“ не е била тайна. Teзи, ĸoитo нaпиcaxa в пиcмoтo дo пpeзидeнтa, чe cpeщaтa e нepeглaмeнтиpaнa в ЦУM, нe ĸaзвaт иcтинaтa. Tя нe e нepeглaмeнтиpaнa, зaщoтo в Бългapия нямa peглaмeнт. Cтигa тoлĸoвa, дocтaтъчнo ce yпpaжнявaxa c мeн. Toвa зaяви глaвният пpoĸypop Coтиp Цaцapoв пpeд БHT cлeд cpeщи в Бpюĸceл.

Целият брифинг:

БНТ: Имахте срещи в ЕК. Обсъдихте ли механизма за сътрудничество и проверка и какъв фийдбек ви дават?

Сотир Цацарову главен прокурор на Р България: Не мога да скрия, че чух изключително добри добри думи, които са не толкова оценка на моята работа, а на работа на колегите прокурори, с които съм много горд. Чух една изключително добра оценка и в същото време чух всичко онова, което трябва да е направено, за да може действието на механизма логично да стигне до своя край. В този смисъл абсолютно нереалистично е, това го казвам, че защото така мислят хората в Брюксел, а защото така трябва да мислим и самите ние в България, абсолютно нереалистично е да мислим, да искаме прекратяване на механизма ей така от само себе си. Това няма да се случи, няма как да се случи по простата причина, че единствената възможност механизмът да прекрати своето действие както по отношение на другата страна – Румъния, така и по отношение на България, е това да се дължи на самите наши усилия. От всички срещи, които имах тук, мога да кажа едно – обективността на хората, които биха оценявали нашите усилия, е гарантирана.

БНТ: Юнкер иска наблюдението да приключи в рамките на неговите мандат. Реалистично ли е?

Сотир Цацаров: Мисля, че това, което каза Жан-Клод Юнкер, може да бъде перефразирано със следните думи: „Помогнете ни, но всъщност помогнете си сами. Единственият начин да ви оценим обективно е да постигнете напредък.“ Не може да очакваме прекратяване на механизма като израз на някакъв дар или общо политическо решение от Комисията. Дайте да бъдем реалисти за ситуацията у нас. Дайте обаче да бъдем реалисти, че тя е такава, че имаме възможност да стигнем до един много, много добър финал, ако продължим в насока, в която сме тръгнали – изменение в Наказателния кодекс, длъжностни и корупционни престъпления, изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, нещо, на което тук много се държи и за което аз мисля, че вече има политическа воля, и то единна, е антикорупционният закон. Това са стъпки, които ние сме напълно способни да направим като държава и като правна система.

БНТ: Като казахте ситуацията у нас, стана ли дума за ЦУМ гейт и за проверката на Инспектората?

Сотир Цацаров: Очевидно ще трябва да разочаровам обърналите се към ЕК. Не, такъв интерес не беше проявен, такъв интерес дори не беше намекнат. По понеже започнахте с ЦУМ гейт, а и аз дълго мълчах, нека кажа няколко думи. Първо – по т. нар. сценарий ЦУМ гейт аз нямам какво да крия. Второ – предпочетох да замълча до момента, докато чуя всички или поне повечето словесни упражнения върху моето име. А те бяха подредени от момента на появата на един клип в YouTube до обръщението до държавния глава, писания до ЕК и т.н. ОК, всеки има право на това. Но след като тези упражнения продължиха достатъчно време, добре е и аз да кажа няколко думи – просто не защото съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към това с разум, търпение и трябва да подходи с мисъл, съзнавайки истинските цени на тези, които са в центъра на този режисиран театър.

Добре, среща в ЦУМ – нерегламентирана, забранена, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя пряко, ако цитиране едно писмо до президента, под въпрос устоите на правата държава. Хайде да говорим сериозно и реално. Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всички тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че ако такива срещи са толкова грешни, дайте да въведем и механизъм, в който всички тези срещи станат явни, ама не само моите, но и на председателя на ВКС, на членовете на ВСС, а защо не и на хората от изпълнителната власт. Нека всичко това бъде регламентирано. Но в момента този, който казва, че такъв регламент има, очевидно лъже. Това не е оправдание, разбира се. Срещата освен всичко друго била тайна – срещата не е тайна, срещата е в ЦУМ, на 200 м от Съдебната палата.

БНТ: Защо точно в ЦУМ?

Сотир Цацаров: Защото си представете, че някой от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам да се видя с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност и ще си тръгна без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си. Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която не мога по закон дори да се откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи. Не. Ще тръгна да говоря за повече детайли от тази среща. Не. Мисля, че при такива срещи човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание. Иначе може би трябваше и аз да пусна един клип в YouTube, но едва ли бих докарал в такава трапезна обстановка.

Да кажем и още нещо – срещата не е с обвиняеми лица, срещата не е с разследвани лица, нито с лица, които са обект на проверка. Нека бъдем съвсем честни в това, когато се правят упражненията върху името на главния прокурор. Независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към към лицето Сашо Дончев, той не е обект на проверка, Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник. Следователно се стигна до положение, в което нещата се преекспонираха съвсем целенасочено. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован.

БНТ: Кого имате предвид като казвате едно от лицата отказва да се яви в прокуратура. Кого имате предвид Дончев ли?

Сотир Цацаров: Никого нямам предвид по една проста причина – смятам, че когато в личния си живот някой се среща с хора, просто трябва да има елементарна коректност и възпитание. Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам. Да задам един въпрос на тези, които се опитват да поддържат този огън ежедневно: Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата, в ЦУМ, с Георги Гергов и Сашо Дончев.

Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на една от най-маститите адвокатски фирми в София – това не е грешно. Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС – същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера – какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии.

БНТ: С кой лидер на политическа партия се е срещал въпросния господин от ВСС?

Сотир Цацаров: Не очаквайте от мен да затъна толкова. Няма да сляза на това ниво. Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен. До тяхното ниво просто няма да сляза. По същия ще кажа за колегата председател на ВКС – зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности. Няма да ги коментирам и няма да ги кажа по една проста причина: първо – от тук, от Брюксел, българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян; второ – върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. Ако някой желае да го прави, аз в неговия тон няма да вляза, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху мен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Г-н Цацаров, причината е не само в Л.Панов, който вие много добре знаете кой го избра, а и в поръчковите медии,които разпространиха „новината“ и продължават да поддържат огъня. А тази поръчка се изпълнава срещу вие знаете какво. Да сте чували за грантове от Отворено общество и фондацията „Америка за България“? Струва ми се, че и ССБ се облажи от тях.

    1. Аба малоумен гербер цялата ви пасмина заедно с кръговете около пеевски и цацата сте си 100% престъпници

  2. Престъпниците на България са …. Вси4ки коиито са били във властта от .. 1989 .. до … 2017 … От президенти те , до наи ниските етажи във властта … Това са престъпниците коиито окрадоха България .. и тяхните крадливи партии , и фамилии , тая противна охранена свиня е на това място , за да пази престъпниците коиито за .. 27 .. години окрадоха България , друга работа няма … БСП .. СДС .. ДПС .. НДФС .. ГЕРП .. РЕФОРМАТОРИ .. АБВ .. това са крадливите партии .. коиито окрадоха България ..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.