Counter-Strike под тепетата

Днес и утре протича фестивалът „Пловдив е-Арена“

Пловдив този уикенд е домакин на най-големия фестивал за електронни спортове и игри - близо 2000 геймъри ще се надпреварват за награден фонд от 12 000 лева в Палата 2 на Международния панаир.

19-1

На място посетителите ще могат да видят най-новите технологии, виртуална реалност, електронен спорт и да премерят сили в турнири, като за целта са осигурени 40 компютъра, 10 плейстейшъна и 5 чифта очила. Фестивалът "Пловдив е-Арена" се организира за първи път в града под тепетата от Game Evolution и срещна подкрепата на Община Пловдив. "Пловдив е много добър град за организиране на подобни мероприятия заради добрия интернет и многото млади хора, които живеят тук", заяви Димитър Александров, главен организатор на събитието. Феновете на League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, DotA2, Hearthstone, FIFA17и още други игри ще могат да наблюдават играчите от голяма сцена или да участват. Билетите за единия или двата дни са съответно на цени от 10 и 20 лева. Предвидени са много изненади и забавления - ретро аркадни игри, рейсинг с вибриращ волан, най-новите апликации за виртуална реалност, като всичко ще бъде безплатно за желаещите да опитат своите умения. Деца под 14 г. могат да посетят фестивала, но с придружител, съобщиха организаторите. На "Пловдив е-Арена" ще се проведат и състезания за професионални геймъри, за които геймингът или компютърните игри са основно занимание и професия. Ще има участници от Сърбия и Румъния. Класирани са по 4 отбора за двата турнира на League of Legends и Counter-Strike.

Електронните спортове са индустрия за 3,8 милиарда долара, а професионалните геймъри са еквивалентни на професионалните футболисти. Индустрията се хвали с постоянно нарастваща аудитория, а създателите на съдържание печелят от стабилните приходи и видео стриймове. Гейминг турнирите конкурират всяко спортно събитие, в платформата на Youtube гейминът събира повече гледания от новините, филмите и образователните материали, взети заедно. Организаторите се надяват да започват да работят в бъдеще с училища и университети като внедрят гейминга при съвместни образователни проекти.

Коментари

Задължително поле