COVID-19 извади осем автори от изпитите

Министър Вълчев обобщи, че дистанционното обучение е спасило учебната година.

Обявиха датите за VII и XII клас

Матурите - на 1 и 3 юни, НВО - на 15 и 17 юни

Въпросите по произведения на общо осем български автори отпадат от матурите по български език и литература след XII клас и Националното външно оценяване след VII клас. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В държавните зрелостни изпити няма да има въпроси по лириката на Никола Вапцаров, “Тютюн” от Димитър Димов и “Железният светилник” от Димитър Талев. При по-малките, в националното външно оценяване няма да бъдат включени “Бай Ганьо пътува” от Алеко Константинов, “Неразделни” от Пенчо Славейков, “Заточеници” от Пейо Яворов, “По жътва” от Елин Пелин и “По жицата” от Йордан Йовков.

Всъщност за всички изпити след XII и VII клас материалът след 20-та седмица от тематичното разпределение отпада, уточни Вълчев и посочи, че това е приблизително началото на извънредното положение.

Заради COVID-19 изпитите се изместват и във времето. За зрелостниците те ще закъснеят с 12 дни и ще бъдат на 1 юни (БЕЛ) и 3 юни (по избор). Началото им ще бъде с час по-късно - от 9 ч., вместо от 8 ч., както досега. Изпитите по желание ще бъдат разпределени сутрин от 8 ч. и следобед от 14 ч. на 2 и 4 юни.

Свидетелства за завършено училищно образование ще се забавят с 4 дни, а втората сесия за матури ще бъде на 27-28 август. Балове може да има най-рано през юли, ако ситуацията го позволява, или по-натам, каза Вълчев.

В същото време външното оценяване след седми клас ще е на 15 юни (БЕЛ) и на 17 юни (по математика), с начало 9 ч.

По време на всички изпити учениците в стая ще бъдат разредени. По 10 за стандартна класна стая с три големи прозореца, уточни министър Вълчев. Квесторите ще бъдат по един в стая, с предпазни средства и ще има препоръка да не бъдат от рисковите за COVID-19 групи.

Седмокласниците, които са били в карантина заради контакт със заразен, ще имат други дати, на които да се явят след направен PSR тест.

Учебно съдържание, което отпада от НВО и ДЗИ

НВО по БЕЛ в края на VII клас

Сложно съставно изречение

Сложно смесено изречение

“Бай Ганьо пътува”, Алеко Константинов

“Неразделни”, Пенчо Славейков

“Заточеници”, Пейо Яворов

“По жътва”, Елин Пелин

“По жицата”, Йордан Йовков

НВО по математика

в края на VII клас

Неравенства - линейни неравенства с едно неизвестно ax + b < 0, ax + b > 0, ax + b ? 0 и ax + b ? 0 и неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания;

Неравенства между страни и ъгли в триъгълника; неравенство на триъгълника;

моделиране с неравенства

Успоредник. Видове успоредници - правоъгълник, ромб, квадрат

ДЗИ по БЕЛ

Лирика, Никола Вапцаров

“Тютюн”, Димитър Димов

“Железният светилник”, Димитър Талев

ДЗИ по история

и цивилизация

Историческо развитие на България след Първата световна война до наши дни

ДЗИ по география и икономика

Североизточен регион

Северен централен регион

Северозападен регион

ДЗИ по физика и астрономия

Елементарни частици

Еволюция на звездите

Поглед към Вселената

Източник: МОН

 

Промени

Оформят срока и годината с две оценки

Детските градини остават затворени

Вътрешното оценяване - срочно и годишно, ще се проведе в електронна среда. Ще може с две срочни оценки да се оформи срокът и годината, обясни просветният министър Красимир Вълчев. До 27-28 май дванайсетокласниците, които искат да си повишат оценките, ще могат да го направят в училище при строги мерки.

Тази година отпада НВО за 4. и 10. клас, затова приемането в математическите и природо-математическите гимназии в пети клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг от олимпиада по математика или състезанието “Математика за всеки”, което ще бъде на 28 юни.

По думите му детските градини засега остават затворени заради големия риск предаване на коронавируса, но се очаква лятото да има обединени групи, както досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование