Депутати от ДБ гласуват против американските интереси в България

Снимка: Булфото

Парламентът гласува окончателно календар за увеличението на акциза на цигарите през следващите четири години. Първата стъпка за вдигане на акцизите ще бъде от 1 март 2023 г., в резултат на което цените на цигарите ще нараснат с около 20 ст. на кутия.

Любопитно е обаче, че депутати от ДБ гласуваха срещу американските икономически интереси в България. Против предложения от Министерството на финансите календар за увеличение на акцизите в пленарната зала на парламента гласуваха депутатите Ивайло Мирчев, Любен Иванов, Мартин Димитров, Надежда Йорданова, Стоян Михалев и Христо Иванов.

Предложението на Министерството на финансите за вдигане на акцизите осигурява предвидими приходи в държавната хазна, защото по-голяма тежест има фиксираният компонент от размера на акциза. От големите тютюневи компании сами предложиха акцизът на цигарите плавно да бъде увеличен през следващите години, за да не се налага да има рязко увеличение след като бъдат приети нови минимални нива на акциза за страните от ЕС.

Депутатите от Демократична България обаче подкрепиха предложението на Румен Гечев от БСП за увеличение на акцизите на тютюневите изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика