DJ Теди Джорджо съди МВР за 100 000 лева

Тодор Георгиев в болницата след побоя.

ВАС реши, че е бил неправомерно задържан 

Полицаи от Добрич му счупили две ребра

Пребитият е трети мандат общински съветник

Тодор Георгиев, известен като DJ Теди Джорджо, е завел дело срещу Областната дирекция на МВР в Добрич за 100 000 лв. за това, че е бил задържан и пребит в Първо районно управление в града през декември 2017 г. Лекарите от неврохирургията в местната болница установили, че има две счупени ребра, комоцио и рани по ръцете.

Теди Джорджо отишъл в полицията около 4.00 ч. сутринта, за да се поинтересува за свой познат, който бил задържан след сбиване в заведение. Там обаче бил арестуван и бит от униформените.

Георгиев е категоричен, че в резултат на действията на полицаите, авторитетът му е уронен. Адвокат Анелия Иванова, която защитава правата му, каза пред “Труд”, че делото вече е образувано в Административния съд в Габрово и е насрочено за 7 юли.

“Очакваме отговора на ОДМВР - Добрич на подадената от наша страна искова молба, предстои събирането на множество писмени и гласни доказателства. Има много интересни неща, които предстои да бъдат разказани от свидетели - очевидци в съдебния процес”, сподели Иванова. Тя каза още, че клиентът є е решил да заведе дело за нанесени вреди от действията и бездействието на полицаите, след като заповедта, с която е бил задържан за 24 часа в районното, беше отменена като незаконосъобразна от Висшия административен съд (ВАС).

Служебна проверка в МВР след побоя стигнала до извода, че арестът му е бил законосъобразен и той не е бил бит от полицаи. Година по-късно обаче Георгиев спечелил делото срещу неправомерното си задържане. Магистратите постановиха Областната дирекция на МВР в Добрич да заплати и разноските по делото - 1580 лв.

Диджеят е завършил “Публична администрация” във Варненския свободен университет. Той е 30 години на сцената и е официален водещ и диджей на българския национален отбор по волейбол. В момента е трети мандат общински съветник и втори мандат председател на Общинския съвет в родния си град Дряново.

Тодор Георгиев пред “Труд”:

Парите не са важни, искам да се изчисти името ми

- Г-н Георгиев, как изобщо попаднахте в районното?
- На 16 срещу 17 декември 2017 г. бяха поканен да водя едно фирмено мероприятие по случай коледните и новогодишни празници в ресторант “Лебед” в Добрич. Бяха около 150 човека. В края на вечерта стана сбиване между персонала на заведението и посетителите от фирмата, която си правеше партито. Дойдоха полицаи в заведението, които се помъчиха да разтърват биещите си. Някой е ударил единия от полицаите, на който му се спукала веждата и може би затова след това бяха толкова настървени. Но аз не съм участвал в побоя, бях на 15-на метра от тях.

- И вас ли ви арестуваха, задено с биещите се?
- Не. Към 3,15 ч жена ми получи есемес от съпругата на собственика на фирмата, на чието тържество бях водещ, че мъжът є е задържан в районното. Той ми е приятел. Отидох с жена си в Първо РПУ, без никой да ме е викал, за да видя дали му трябва минерална вода, цигари, средства, адвокат. Видях, че там всичко е наред и когато си тръгвах излязоха двама полицаи. Единият беше цивилен - Михаил Михайлов, другият - униформен - Димитър Гочев. Те ме поканиха да дам показания. Дадох личната си карта и помолих да ми пратят призовка, защото на следващия ден трябваше да бъда на организирания от мен детски футболен турнир в Дряново. Единият полицай обаче казаха, че или ще тръгна с тях, или ще ми сложат белезници. Казах му - сигурно се шегувате, и докато го произнасях, ръцете ми вече бяха зад гърба. Между първия и втория етаж във фоайето ме спънаха и започнаха да ме ритат. Загубил съм съзнание и се събудих в един кабинет. Полицаят ме нарече алкохолик и наркоман. Аз му обясних, че дядо ми е бил граничен офицер, а покойния ми баща е бил в системата на МВР 32 г. Но след като отказах да подпиша заповедта за задържане, полицаят извади една бухалка и на третия удар отново загубих съзнание. След около 20 минути жена ми звънна, телефонът ми беше в джоба и успях да є съобщя, че съм пребит. Тя се свърза с дежурния офицер - Богданов, който тогава буквално ми спаси живота.

- Кой ви откара в болница?
- Богданов ме изпрати с патрулка в болницата, направиха ми снимки, преглед и се оказа, че имам две счупени ребра, комоцио и кръвното ми се беше вдигнало. Докторите ми казаха, че мога да си ходя и аз разбрах, че това отново е някаква схема. Аз обаче ги помолих да ми направят кръвна проба за алкохол и наркотици, които излязоха отрицателни. Когато работя, никога не пия, а наркотици не съм употребявал никога, защото съм голям противник и се боря срещу тях.

- Медицинско за побоя извадихте ли си?
- Да, отидох в Спешната помощ във Варна и веднага ме приеха в болница “Света Анна”, където лежах една седмица. Съдебен лекар с тричленна комисия ме освидетелстваха за моето състояние. Сега заведох дело за уронване на престижа ми. За мен не са важни парите, а това да кажат - да, неправомерно беше задържан и пребит.

Коментари

Задължително поле