Eкатерина Захариева: Председателството ни акцентира на свързаността между държавите на Западните Балкани

Снимка: Архив

Вицепремиерът и външен министър Eкатерина Захариева заяви при откриването на втория ден от интерпарламентарната конференция в София, че българското председателство, освен на европейската интеграция на Западните Балкани, акцентира и на свързаността между държавите в региона.

Захариева каза, че след вчерашната неформална среща на първите дипломати от Евросъюза, е обнадеждена, че има единодушие между страните-членки по новата стратегия за разширяване на съюза.

„Българското председателство освен европейска перспектива, фокусира и върху свързаност между държавите. Свързаност, която ще доведе ръст на икономиката и на брутния вътрешен продукт и много работни места. Също така е и пряко свързана със сигурността в тези държави. В същото време само изграждането на коридор номер 8 би донесло 6 процента увеличение на брутния вътрешен продукт в държавите, през които минава, и създаването на 200 000 работни места.“, заяви вицепремиерът.

В интерпарламентарната конференция участват депутати от националните парламенти, членове на Европарламента и представители на страните-кандидатки за членство от Западните Балкани. Сред водещите теми, които се дискутират днес, е как да бъдат подпомогнати страните от Западните Балкани в ускоряване на реформите.

„Най-важното е как да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани, основната цел на реформите трябва да бъде те да са заради гражданите на тези държави, за по-добър живот, върховенство на правото, работещи институции.“, заяви Захариева.

Захариева отново определи стратегията за Западните Балкани като всеобхватна, дългосрочна, навременна, честна, без да дава напразни надежди, но и много мотивираща и стимулираща. Много скоро заедно със страните трябва да набележим как ще изпълняваме конкретните инициативи от нея, какви ресурси - експертни и човешки, ще предоставим, посочи Захариева.

Като позитивна тя определи възможността за участие на страните от Западните Балкани в различни формати на европейските институции, така че да се подготвят за бъдещо членство, както и да имат възможност да изразяват становища по бъдещето на ЕС и по неговите политики. Голямо внимание се обръща на реформите - за демократични и работещи институции, борбата срещу организираната престъпност и корупцията, подготовката на икономиките им за бъдещо членство, посочи Екатерина Захариева.

По думите на Захариева е важно, че стратегията обхваща и шестте държави от региона. Българското председателство е обнадеждено и смята, че това е правилният път - стратегията да се отнася до всичките 6 държави от Западните Балкани, каза тя.

В първия ден от интерпарламентарната конференция вчера Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи резултатите от приключилия неформален съвет на външните министри в София, посветен на региона.

Вчера депутати от комисиите по външна политика и по отбрана от национални парламенти на страните членки и на Европарламента обсъдиха политиките на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната с дипломат номер едно на съюза Федерика Могерини, а основни акценти бяха отношенията с Турция, ескалирането на напрежението в Сирия и конкретните измерения на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

 

Коментари

Задължително поле