Eкатерина Захариева пред българите в Южна Африка: Най-голямата щета за Родината по време на прехода бе загубата на хора

“Най-голямата загуба за България през годините бе загубата на хора. Днес имаме 4 на сто ръст на икономиката, но представете си какъв щеше да бъде, ако вие бяхте останали. В момента безработицата е около 6% и се налага за внасяме работна ръка от чужбина.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към българските граждани в Република Южна Африка, които се събраха на среща с нея в Центъра на българската общност в йоханесбургското предградие Мидранд. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

“Сами сте се организирали и създали това прекрасно място. Това е доказателство, че когато сме обединени, сме по-силни. Говорих с външния министър г-жа Линдиве Сисулу и тя обеща да съдейства за по-бързо получаване на разрешението за строеж на българска православна църква, която ще е първият наш храм в Африка”, каза още Захариева.  Документите за промяна на предназначението на земята са внесени още през август 2016 г. До момента са одобрени част от строителните книжа. Имотът за църквата е купен със средства на българите в страната и с помощ от българското правителството. Осигурен е и строежът на храма. В момента българският свещеник отец Йонко Иванов служи в параклис в Мидранд.

“Поклон пред родителите и учителите на българското училище “Слънчо”, че намирате време за Родината и разказвате за нея на децата си”, каза още Захариева, която посети и учениците, които всяка събота се събират, за да учат български език, история и обичаи.

Вицепремиерът Захариева информира българите в Южна Африка за хода на Българското председателство на Съвета на ЕС и обясни, че поводът да посети страната е именно среща на външните министри на Южноафриканската общност за развитие, на което представлява върховния представител по външната политика Федерика Могерини.

Българският първи дипломат разказа и за мерките, които се предвиждат за намаляване на административната тежест - разработване на електронна система за подаване на документи за самоличност, която ще изисква само едно посещение на място в консулската служба (при подаване или при получаване  на документа), намаляване на таксите, въвеждане на плащане с банкови карти (към момента тази възможност вече съществува в София и в 40 български посолства).

Нашите сънародниците поставиха редица въпроси. Един от тях бе за визовият режим между Република България и Република Южна Африка, който прави по-трудни посещенията на техни роднини заради формалностите и цените на разрешителните стикери. “Поставяме въпроса на европейско ниво. Заедно с още 10 европейски държави имаме визов режим и се надявам да променим това положение, за да има равноправно третиране на всички европейски граждани. Когато сме обединени в ЕС, сме по-силни. Видяхте, че успяхме и визите за Канада паднаха”, каза Захариева.

Българите се интересуваха и кога ще е достъпно плащането на местни данъци онлайн, тъй като много от тях притежават имоти в България. Външният министър им обясни, че това зависи от конкретната община, но че повече от половината от тях вече са създали условия за безкасово плащане, което да не изисква посещение на място. Същевременно Националната агенция за приходите и редица други държавни ведомства отдавна поддържат платформи за онлайн услуги на гражданите, които позволяват двупосочна комуникация с държавата и спестяват време и пари.

След като отговори подробно на въпросите им, министър Захариева присъства на български фолклорен концерт. На срещата присъства и първият български посланик в Република Южна Африка Петко Драганов, който в момента е политически директор на Министерството на външните работи. “Има една приказва, че мъжът не е мъж, докато не построи къща. Посолството в Претория е моята къща”, каза развълнуван той, след като посети дипломатическата мисия и видя много свои познати и приятели от българската общност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България