Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Eмил Кошлуков за съдиите Панов и Калпакчиев: По делата ще ги познаете

Висши съдии не просто прибират подкупи под масата, но открито ползват трибуната на самите обвиняеми

За прегледност нека първо припомним, че Калин Калпакчиев е съдия в САС и член на ВСС. Лозан Панов е председател на ВКС и член на ВСС.

Съпругата на Калпакчиев е също съдия, в СГС, мъжът ѝ се пада началник. А ВСС отговаря за оценката и растежа в кариерата на съдиите. Калпакчиев и Панов са чести гости в медиите на Огнян Донев и Иво Прокопиев. Там дават интервюта, пишат статии и изразяват своите виждания за съдебната власт и политиката. Техните възгледи са общоизвестни, неведнъж сме ги чували, а и те имат право на своите позиции, включително и да ги изразяват публично.

Проблемът е, че и двамата издатели са клиенти на правосъдието. Единият, Огнян Донев, е вече обвиняем за данъчни престъпления в размер на 63 млн. лева. Уважаеми читатели, нека да си представим за какво става дума: 63 млн. лева са пари, с които общината на Велико Търново се издържа цялата, толкова е бюджетът ѝ. Или това са дълговете на всички общински болници, без София, в областните градове. Обвинението за подобно престъпление е по чл. 255, предвижда конфискация на имуществото и затвор до осем години. При другия издател, Прокопиев, подадените сигнали са за още по-големи престъпления. Пак казвам, както и съдиите, така и тези медийни магнати имат право да изразяват своето мнение, в своите медии също. Позициите и на Прокопиев, и на Донев са също общоизвестни, можем да ги видим в писанията на техните журналисти.

Сега нека се спрем на Донев, тъй като там вече имаме предстоящо дело. То ще се гледа в СГС, може и да е при жената на Калпакчиев, тя се казва Елизабет Лопес Петрова, но е Калпакчиева. Тогава резултатът е ясен, ще имаме пореден невинен олигарх, нищо ново. Ако обаче се гледа при друг съдия, може ли да разчитаме на обективен процес? Може ли да вярваме, че тези 63 милиона ще се върнат в хазната?

Едва ли, по обясними причини. Съдията, който ще гледа делото, знае отлично, че неговите началници са близки с Донев и Прокопиев. Той също е прочел тези медии, също е наясно с положението и влиянието на двамата в съда. А неговите началници, Панов и Калпакчиев, като членове на ВСС, определят кариерата му. Този съдия няма да рискува, няма да посмее да ядоса хората, от които му зависи службата. Щом те са с Донев и Прокопиев, кой е той, та да си позволи да ги осъди?

И дори да приемем, че има съдия, който ще се осмели да издаде присъда, тя ще бъде обжалвана, както е редът, и ще стигне директно при Панов, той е шефът на обжалванията. Където знаем как решават, припомнете си случая с Марио Николов и делата по САПАРД, дето съучастниците им в Германия вече излязоха от затвора, а тук ги влачиха десет години и оправдаха повечето. Тях Калпакчиев ги оправда. При Панов ще бъдат оправдани, както Лупи, Александър Томов, тази година окончателно го оправда съдът на Панов. На предната инстанция му дадоха десет години. Както и Батко и Братко, за 100 милиона, пак оправдани тази година. Обаче във ВКС са невинни обикновено.

Съдът в България е печално известен, това го знаем всички. Делата се купуват, това също е ясно. Много от тези с тогите, които днес ни обясняват как искат реформа, вчера пускаха Масларова на свобода, пускаха убийци да се укриват, пуснаха Дамбовеца, не е нужно да изброяваме. Очевидно сме минали на нов етап, обаче, щом вече висши съдии не просто прибират подкупите под масата, но открито, без никакво притеснение, ползват трибуната на самите обвиняеми.

Как така пишеш статия в Клуб Зет, след като собственикът на този сайт ще го съдиш? Как ще гледаш делото на Донев, ако всеки ден си на страниците на Донев? Какво казваш на останалите си колеги съдии, когато публично си обгрижван от вестници и списания на хора, разследвани за тежки престъпления?

Да твърдиш, че правиш реформа на съдебната власт чрез Прокопиев и Донев, е все едно да наемеш д-р Менгеле за здравен консултант. Да, и той е доктор, при това с доста изследвания, има принос в медицината. Ако Прокопиев и Донев бяха в Израел, щяха да публикуват трудовете му на иврит. Така де, нали са свободни медии.

Клиентите на Темида станаха глашатаи на реформата в правосъдието. Съдиите, които ни се представят за борци срещу статуквото, другаруват с олигарсите на статуквото. Взаимно се крепят, пазят се един друг, а на нас ни сервират този фарс като героична епопея.

Панов и Калпакчиев ще спечелят уважение, когато вкарат в затвора Донев и Прокопиев. Защото са съдии, не играчи, или поне така трябва да бъде. Иначе, както каза Борисов, да хвърлят мантиите и да ходят на избори. Тогава обаче ще ги захвърлят и олигарсите, те са им важни като съдии, не като политици. Донев и Прокопиев политици си имат, лошото е, че и дела имат. А прокуратурата им се изплъзна, не успяха да я вземат. И сега такива като Калпакчиев и Панов са им жизненоважни.

(От сайта Хипотези)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Да бе, ОК ама точно Емил Кошлуков да ги дискутира тия неща ми иде малко в повече. Кой знае защо оставам с горчив привкус

  2. Емо, спри да се излагаш, че повече няма накъде да падаш в очите на свестните хора ! Ти заприлича на Бареков и Славчо Учиндолски , „борците“ за правди и народни свободи ! Ха, ха , ха , ха !

  3. Образно казано България прилича на вивариум. Гнусни и гадни влечуги са се оплели в змииски кълбета. Хамелеони и разни сополиви и лигави влечуги, гущери и противни насекоми са се загнездили в коридорите на властта.
    Трябва да се намери много, много силен и решителен човек и с мачете безжалостно да сече и сече без да се оглежда.
    Вонята която се разнася от правосъдната система може да убие човек от разстояние.

  4. що бе стоилчо, кво му е на кошлуков, я кажи. Кво е откраднал, кво те е излъгал та ти оставя горчив привкус?

  5. И на мен Кошлуков оставя гаден привкус не само в устата. Вонята, която се разнася около него има дъх на горчиви бадеми. Всичко, до което се докосва той, заедно със съдружниците си Н.Слатински и Георги Марков развива ракови образувания и се разпада.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.