Eнерго-Про призова за бърза регулация във вилните зони в Североизтока

След пандемията вилните зони се пренаселиха. В част от тях мрежата е стара и не може да поеме растящото потребление, а подмяната й е невъзможна без одобрен ПУП.

Старата мрежа не може да поеме нарастващото потребление

За бърза регулация и създаване на устройствени планове във вилните зони край по-големите градове в Североизточна България апелира Енерго-Про. От електроразпределителното дружество посочват, че през последните години там се заселват все повече хора и потреблението се повишава. Това налага и обновяване на мрежата, но липсата на подробни устройствени планове в много от крайградските зони затруднява планирането на реконструкции и изпълнението на предвидената инвестиционна програма. Страдат и жителите на тези райони, които се оплакват от смущения в захранването. Належащо е частните мрежи със слаб капацитет да бъдат заменени с по-мощни съоръжения, но това е невъзможно без одобрен ПУП, посочват от Енерго-Про.

Оттам допълват, че решение на проблема се търси от години, като дружеството регулярно сигнализира местните власти и областните управи за спънките пред изграждането на нови мрежи.

Преди седмица проблемът бе дискутиран на среща между кмета на Варна Благомир Коцев и Камарата на строителите в България, откъдето предупредиха, че заради невъзможността на енергопреносната мрежа да отговори на строителните процеси валят откази за присъединяване на нови обекти и това спъва инвестиционната активност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони