€2000 на бебе дава Гърция (обзор)

Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Доход до 40 000 евро годишно е сред условията

Еднократна надбавка от 2 000 евро за всяко новородено въвежда Гърция от 1 януари т. г. Това предвижда законопроект на гръцкото министерство на труда и социалната политика, който бе одобрен от ресорната комисия в парламента, а вчера трябваше да бъде гласуван и в пленарна зала.

Според правителството в Атина тази помощ се очаква да даде стимул на бъдещите родители и същевременно да бъде важна подкрепа по време на възпитанието на детето.

Сумата ще се изплаща на две равни вноски. За отпускането є трябва да бъдат покрити определени критерии, включително годишният доход на семейството да не надвишава 40 000 евро, майката да пребивава законно и постоянно в Гърция. Ако е от трета държава (извън ЕС), тя трябва да е живяла в Гърция поне 12 години, преди да кандидатства за надбавката.

Отбелязва се, че надбавката за раждане не попада в никоя категория на доходите, освобождава се от всякакъв данък, такса, налог или удържане в полза на държавата или трето лице и не се конфискува или прехваща с установени дългове.

Разходите за надбавки за новородено за 2020 г. се очаква да достигнат 123 милиона евро, а за всяка следваща година ще бъдат около 170 милиона евро.

Демографският проблем е обявен за национален от гръцките политици. Страната има ниска раждаемост и голяма емиграция. Данните сочат, че между 2011 г. и 2015 г. населението на Гърция е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона, а според прогнозите до 2050 г. може да се стопи до 10 милиона души.

За борба с демографския проблем се предприемат редица мерки като увеличаване на необлагаемия доход на родители с малки деца, намаляване на ДДС за детските стоки и храни от 24% на 13%. Правителството обсъжда и законопроект за данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца.

 

Прието бе предложение на опозицията

Румъния удвои месечните надбавки

По 246 лв. до 2 годишни месечно

От януари т. г. в сила в Румъния влязоха нови, удвоени детски надбавки, отпускани от държавата. За деца от 2 до 18 г. месечно в северната ни съседка вече се полагат по 300 леи (123 лв.), а за малчугани до 2 г. - по 600 леи (246 лв.). Същата сума се изплаща и на деца с увреждания до 18 години.

Предишното увеличение на детските надбавки в Румъния влезе в сила от 1 март м. г. То бе предложено от опозицията като поправка в бюджета за 2019 г. и бе одобрено в пленарна зала. Тогава надбавките за деца от 2 до 18 г. нараснаха от 84 леи (34 лв.) на 150 леи (61 лв.), а за деца между 0 и 2 години скочиха от 200 леи (82 лв.) на 300 леи (123 лв.).

 

По заръка на Путин

Русия разширява обхвата на „майчиния капитал”

От 2007 г. в Русия действа държавна програма за подпомагане на семейства, които отглеждат деца. Става въпрос за еднократното отпускане на средства - т. нар. майчин капитал. Техният размер се индексира годишно, като първоначалният бе 250 000 рубли (7100 лева), а през м. г. вече достигна 453 000 рубли (12 900 лева). Парите се даваха за второ, трето и последващо дете, а програмата бе предвидено да действа до 2021 г.

Програмата обаче ще бъде удължена, а обхватът є разширен по поръчение на президента Владимир Путин. В посланието си пред парламента на 15 януари т. г. той предложи майчин капитал вече да се плаща и за първо дете, а програмата да продължи до 2026 г.

Майчиният капитал може да се използва за определени предназначения като подобряване на жилищните условия (купуване на жилище), образование на детето (включително в платено училище), социална адаптация за деца инвалиди. Парите не могат да бъдат просто сложени на банков депозит или похарчени за погасяване на дългове, а разходването им се следи под лупа.

 

Помощта не е променяна от години

По 250 лв. за първа рожба у нас

Не зависи от дохода на родителите

В България държавата дава по 250 лева еднократна помощ за раждане на първо дете. Сумата се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но на практика не е променяна от години. За второ дете помощта е 600 лева, за трето - 300 лева, а за всяко следващо по 200 лева. Родителите на близнаци получават еднократно 1200 лева.

Паричната помощ не зависи от дохода на семейството. Единственото изискване е детето да не е оставено за отглеждане в специализирана институция.

Правото за получаване на средствата възниква от датата на раждане на детето, като парите може да бъдат поискани в срок от 3 години след тази дата.

 

Стимул

В Несебър - по 2 бона, в Созопол - 1000 лв.

Мария Кехайова

ТРУД, Бургас

В Бургас общината няма материални стимули за семействата с първа рожба. Бебетата, които идват на бял свят са много и затова сме насочили усилията си в друга насока, казаха от кметството. Общинарите подпомагат програмата “ин витро”- за двойки с репродуктивни проблеми.

Родителите на всяко новородено дете в Созопол се стимулират с 1000 лева от общината. В Несебър пък сумата е двойно повече- 2000 лева от общината за всяко дошло на бял свят бебе.

В Царево дават “скромно, но от сърце”- по 100 лева на всяко бебе.

В град Камено не дават пари, но имат безплатна млечна детска кухня и безплатна детска градина.

 

Решение

В Девня отпускат по 500 лeва за дете

Даниела Фархи

ТРУД, Варна

Девня и Ветрино са двете общини във Варненско, които отпускат еднократни помощи за раждане. Във Ветрино сумата варира от 150 до 500 лв. според това кое поред е бебето и какво образование има майката. Най-голям е бонусът за висшистки. В Девня помощта е закована на 500 лв., като единствените условия са родителите да са пълнолетни и да имат адресна регистрация на територията на общината. Тя осигурява и безплатни детски градини. Същата мярка за насърчаване на раждаемостта и борба с демографската криза прилагат Вълчи дол и Дългопол, където забавачките са без такси.

Във Варна еднократни помощи за раждане няма. За сметка на това местната хазна осигурява подкрепа на двойки с репродуктивни програми. Тази година за инвитро помощи са предвидени 238 000 лв., а през последните 4 г. общината е раздала общо над 600 000 лв. Резултатът от програмата са 52 нови варненчета.

Коментари

Задължително поле