€70 000 в кашон пращат кметицата Иванчева зад решетките (обзор)

С часове разследващите брояха парите пред Спортната палата

Иванчева: Не знам за какво става дума

Кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева бе зрелищно арестувана в центъра на София. Малко по-късно маскирани спецченгета влязоха и в сградата на общината. По първоначални данни Иванчева е задържана заради подкуп от 70 000 евро, който й бил даден за разрешително за строеж. Говори се, че това било само първата вноска от общо 250 000 лева. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който ръководи операцията на новата Комисия за противодействие на корупцията, отказа подробности. Единствено съобщи, че става въпрос за корупция и обеща днес да бъдат дадени повече данни за акцията.

Малко след 13 часа Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и още една жена пътували със служебен автомобил, когато на кръстовището пред Спортната палата два мерцедеса със сини буркани на покрива засекли пътя й. От тях изскочили маскирани служители на Комисия за противодействие на корупцията. Те веднага сложили белезници на трите жени. На място пристигнаха и полицаи, които отцепиха района. Заради арестите се образува огромно задръстване и се наложи да бъдат повикани катаджии, които да регулират движението. “Нямам адвокат и не знам за какво става дума”, провикна се Десислава Иванчева към насъбралите се журналисти. Малко по-късно добави на висок тон: “Няма пари, няма пари”. Но разследващите й забраниха да говори.

Заместничката й Биляна Петрова пък бе седнала на бордюра, пазена от маскиран агент, който й даваше вода. Според очевидци при ареста на нея й прилошало и се наложило да дойде екип на Бърза помощ. При друга акция били задържани и посредници при предаването на парите.

Няколко часа продължи огледът на мястото на задържането. Около 16 часа разследващите извадиха бяло кашонче от колата, с която пътувала Иванчева. Според очевидци в малки пликчета в него имало банкноти от по 500 и 100 евро. Свидетелите разказаха, че в този момент кметицата на “Младост” станала доста нервна. Наложило се разследващите да извадят столове и да седнат, за да продължат огледа. Те опънали и черен найлон, върху който брояха парите.

Агентите от комисията за борба с корупцията пък затвориха община “Младост”, за да извършат обиски. Те забранили на служителите да влизат и излизат от сградата. Граждани пък били допускани само след записване на данните от личните им карти. Официалната позиция на ръководството на район “Младост” е, че целта на акцията е Иванчева да бъде елиминирана като кмет. “Категоричната позиция на ръководството на район “Младост” е, че това е активно мероприятие нарочно нагласено и поръчано, тъй като г-жа Иванчева и нейният екип засягат строителните интереси на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Поръчано е най-вероятно от хората, чиито интереси са засегнати. Преди 3 седмици подадохме сигнал до главния прокурор за фалшификация на документи. Още няма знак от тяхна страна. Фалшифицирани са документи за бъдещ строеж, който се планира близо до кметството в “Младост”. Фалшифицирани са подписи и има подлепване по страниците на документите от хората, които са ги изготвили”, заявиха от общината.

 

Йорданка Фандъкова:

Имало е сигнали за забавени преписки

02-01-1-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%beПолучавали сме само сигнали за забавени преписки по административни дейности, включително дейности на общината, които сме искали да бъдат процедирани, така както законът изисква. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във вторник в отговор на въпрос постъпвали ли са оплаквания от строителни фирми за дейности в район “Младост”. Фандъкова посочи, че за ареста на районната кметица е научила от медиите и не може да го коментира.

“Не съм шеф на районните кметове. Подчертавам, че всички районни кметове са избрани мажоритарно от гражданите на съответния район. Имаме само координационни взаимоотношения”, уточни градоначалникът.

Опитвали сме се да помагаме на район “Младост”, изграждаме голяма детска градина там, очаква се и старт на първия етап на парк “Въртопо”, допълни Фандъкова.

 

Експерти масово напуснаха, шокирани от некомпетентността й

Районът е в хаос, откакто тя управлява

Спира проекти с изрядни документи

Административен хаос, страх по коридорите и недоволни граждани, които не могат да получат никаква справка - такава е ситуацията в сградата на столичния район “Младост”, откакто в нея като кмет се настани Десислава Иванчева.

Тя пое поста от д-р Цвета Авджиева, която през 2016 г. подаде оставка заради скандали със застрояване на зелени площи в комплекса.

На частичните местни избори Иванчева бе издигната от инициативен комитет “За зелен Младост” и подкрепена от партията на Георги Кадиев - “Нормална държава”. На балотажа на 13 ноември 2016 г. Десислава Иванчева изпревари кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева благодарение на обещанието си, че ще спре застрояването на “Младост”. На победата й се радваха и от ДСБ, и от ПП “Зелените”.

Два месеца след встъпването в длъжност на Иванчева с “Труд” се свързаха служители на общината и инвеститори, които имат всички строителни разрешителни. Първите се оплакаха, че новата кметица не разбира нищо, връща преписки с абсурдни аргументи и иска административните документи на “по-човешки език”, защото не може да схване какво пише в тях. Вторите бяха втрещени, че обектите им се спират без никакви аргументи и те търпят загуби за хиляди левове.

Хаосът продължи да се задълбочава и зам. кметът Иван Лапатов си тръгна от управата на “Младост”. Преди това той бе подложен на тормоз от Иванчева и хората с които тя се е обградила - хора от протестите срещу застрояването, без никаква експертиза. На кабинета на Лапатов бе сменена бравата и издадена заповед да не влиза в общината. После си тръгна другият заместник - Никола Вапцаров, след това Георги Кадиев оттегли подкрепата си. Отделно голяма част от експертите напуснаха в администрацията с аргумента, че с Иванчева просто не може да се работи.

В същото време обещанието за спирането на презастрояването остана само на думи, а очевидно е имало и причина.

 

Председателят на СОС Елен Герджиков:

„Младост“ спъва инвеститори

Администрацията на “Младост” е спъвала инвеститори в района. В Столичния общински съвет по времето на управлението на кмета на “Младост” Десислава Иванчева е постъпвала информация за забавени преписки на инвеститори, съобщи пред “Труд” председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. “Ние сме правили няколко специални изслушвания в комисията по градоустройство. Г-жа Иванчева отказваше да присъства на тези комисии и да процедира преписки в района, каквото е законовото й задължение. Очевидно е, че когато законът не се спазва, се създават предпоставки за произвол. Ние сигнализирахме за тази ситуация, опитвахме се да я решим”, каза Герджиков. По думите му, обвиненията, по които сега кметицата е задържана са изключително сериозни. “Политически сили, които активно подкрепяха Иванчева, в момента панически бързат и бягат да се разграничат от нея. Тя имаше пълната подкрепа на Георги Кадиев и на съветници от БСП и от ДСБ. Дори наскоро съветник от ДСБ я обяви за борец срещу корупцията”, коментира още Герджиков.

 

Лидерът на БСП-София пред „Труд”:

Имаше фирми като кметица

“Още от миналата година сме готови да срещнем ГЕРБ на избори в “Младост”. Разговарял съм по темата и с Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че Иванчева, ставайки кмет, не е излязла от фирмите си. Още тогава Общинската избирателна комисия трябваше да прекрати мандата й, но това не се случи” - това коментира пред “Труд” лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Потърсихме и Георги Кадиев, чиято “Нормална държава” подкрепи кандидатурата на Иванчева на изборите. “От септември, когато се разграничихме от нея, не съм я чувал”, каза ексдепутатът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право