EMA откри възможна връзка между ваксината на "Джонсън и Джонсън" и кръвни съсиреци

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открил възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ, съобщава Ройтерс.

EMA посочи, че нейният комитет по безопасност на лекарствата заключава, че към информацията за тази ваксина трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити, но че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции.

"Общите ползи от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, подчерта EMA.

Европейският лекарствен регулатори също така установи, че всички случаи са настъпили при възрастни под 60 години, предимно жени, в рамките на три седмици след ваксинацията, като добави, че всички налични доказателства, включително съобщения за осем случаи в Съединените щати, са част от нейната оценка.
EMA заяви, че повечето съсиреци са се появили в мозъка и корема, подобно на ваксината на "АстраЗенека", и отново подчерта, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа