Европейските шампионки по шахмат на българска земя - отбелязаха, че са спечелили без държавно финансиране

Шампионките по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева се прибраха в България след триумфа си на европейското първенство в Будва. Те бяха посрещнати от премиера на България Николай Денков, от спортния министър Димитър Илиев и от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.  

"Искам да кажа, че постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Така че благодаря на всички. За много кратко успяхме да се сплотим, желанието ни за победа и това, че се раздавахме докрай беше ключовият момент. Надявам се тези успехи да доведат до окончателното изчистване на нещата в българския шахмат. Аз се радвам, че вървим по пътя да бъдем приети отново там, където ние мястото, и това е нашият огромен успех. България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство", каза световната шампионка Антоанета Стефанова.

След това Белослава Кръстева добави: "През цялото време работихме в един екип. Антоанета ни даваше спокойствие. Аз още не мога да осъзная какво се е случило".

Нургюл Салимова също бе на летището и каза за капитана на тима ни: "За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм. Ние винаги даваме всичко от себе си, знаем че сме силни и способни. Сега сме европейски шампионки - това ни дава мотивация".

"За мен е една изключителна радост и чест да сме водени от Антоанета, защото всяка една от нас е израснала с мечтата да играе рамо до рамо с нея. Ние постигнахме един уникален успех", добави и Виктория Радева.

За САЩ е заминала Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас. Тя спечели последната партия и де факто осигури титлата за българките след отборната победа над действащия световен шампион Грузия с 2,5 на 1,5. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт