Фабрика за пране на килими vs. пране в автомивка

Килимите добавят уют и топлина в дома и придават на обстановката вкъщи мекота и комфорт. Трудно е обаче да ги опазим чисти, особено ако прекарваме повече време у дома, имаме деца, домашни любимци и прочие. Затова се налага те да бъдат почиствани редовно, не само за да бъдат винаги в отличен вид, но и най-вече за да не бъдат източник на акари, бактерии, мръсотия и други вредни агенти.

Времето на просването на килимите на двора и четкането им от ентусиастите във фамилията си отиде и на негово място дойде съвремие на бързо, лесно и удобно пране на килими. Тук ще разгледаме двата основни варианта, сравнявайки техните основни плюсове и минуси.

Кой е по-евтиният вариант за пране на килими

Макар че цените варират доста, според населеното място и вложеният ресурс в машини и оборудване за почистване, по-бюджетният вариант си остава даването на килима за изпиране в автомивка. Цената на кв. м. в някои случаи е почти на половин, но следва да си зададем въпроса струва ли си това спестяване на средства? Затова нека сравним и други аспекти на почистването.

Фабриката за пране на килими е строго специализирана

За разлика от автомивките, фабриките за пране на килими се занимават основно с тази дейност – изпиране на различни видове стоки от бита като черги, одеяла, мокети, китеници, пътеки, олекотени завивки и домашен тъкан текстил. Това означава, че предлагат по-специализирани услуги, с които да „поглезят“ изброените домашни стоки. Използват се високотехнологични машини за перфектно почистване, изпиране и изсушаване на килимите.

При автомивките нещата не стоят по този начин.

Какви методи използва фабриката за пране на килими

Една добра фабрика за пране на килими разчита на високотехнологични методи за извършване на заплатената услуга. Тук говорим за почти напълно автоматизиран процес – автоматизирано изтупване и машинно пране, извършвано от машини последно поколение, разчитащи на съвременна технология за почистване.

От Pranekilimi.bg споделят, че освен механизиран процес за изтупване и почистване, разчитат и на специална щадяща техника за сушене на килимите, която забързва процеса на естественото им изсъхване и запазва техните перфектни качества за по-дълго време. За тази цел са създадени специални помещения с контролирана температура и влажност, в които килимите се поставят за съхнене.

Автоматизираните машини четкат напоените със специални препарати килими с няколко четки с индустриални размери с различни функции. Истината е, че няма как да получите такова дълбоко почистване нито у дома, нито в автомивка. След механичното изчеткване в дълбочина, следва вакуумно изсмукване на препарата и мръсотията.

Един от най-големите плюсове пък е, че не е необходимо да се бавите в занасяне на килима до фабриката, тъй като истинските специалисти предлагат вземане от място. Това също ще ви спести време, а целият процес – усилия.

Какви са използваните методи за пране на килими в автомивките

Най-често това са същите методи, които биха били използвани за почистването на автомобил. Сами разбирате, че това не е особено специализирана дейност, затова истински прецизните домакини рядко остават доволни от почистването на килими в автомивка. Обичайно те не разполагат със специални методи за сушене, освен използваните центрофуги. Обикновено се разчита на сушене на слънце, което не е възможно да се случи през студените месеци.

В заключение, сравнението показва, че фабриката за пране на килими е по-доброто решение за по-дълбоко, качествено, щадящо и професионално почистване през цялата година, което осигурява по-голямо удобство и бързина. Преценката дали всичко това оправдава разликата в цената на двете услуги за пране на килими оставяме на вас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл