Френски депутат загатна за евентуална атака с дронове на Олимпиадата, службите не били готови да осигурят безопасност

Френският депутат Жизел Лелуи повдигна въпроса за охраната на Олимпийските игри и заплахата от евентуална атака с дронове. В обръщението си към министера на отбраната Себастиен Лекорню депутатът допусна възможността за подобно нападение по време на Олимпиадата и призова правителството да проучи съответните рискове. 

"Дроновете представляват сериозен проблем за обществената безопасност и за въоръжените сили, тъй като те се придобиват много лесно и могат да бъдат използвани злонамерено по различни начини, например за цели, вариращи от прекъсване на спортни събития до използването им по време на терористична атака“, подчерта депутатът. Тя добави, че резервите на ВВС на страната ще бъдат мобилизирани за защита на местата, в които ще се провеждат състезанията. Според нея дрон-паркът във Франция наброява три милиона.

„Украинският конфликт показа, че те (дроновете) също могат лесно да бъдат превърнати в оръжия, експлозиви или ядрени оръжия (ядрени, радиологични, биологични и химически), които могат да превърнат церемонията на 26 юли 2024 г. в катастрофа, особено ако са рояк дронове“, каза Лелуи.

Военновъздушните сили избраха системата PARADE, която може да открива дронове в контролирани зони и да заглушава техните радио и GPS сигнали. За да тестват това решение против дронове, предназначено да гарантира сигурността на Игрите през 2024 г., военните проведоха учение Coubertin LAD 2 между 11 и 15 март 2024 г., което разкри някои от недостатъците на това устройство, като се има предвид, че само един от трите опасни дронове бяха открити. 

Жизел Лелуи попита и дали френското министерство на отбраната планира да предприеме допълнителни стъпки за допълнително оборудване на персонала за борба с дронове и дали Министерството на отбраната обмисля мерки за адаптиране на устройствата, които вече има на свое разположение.

По-рано френският президент Еманюел Макрон направи изявление относно заплахата за сигурността на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 г., което ще се проведе в река Сена.
„В случай на заплаха за сигурността, церемонията по откриването може да бъде ограничена до Трокадеро или дори Стад дьо Франс като предпазна мярка“, каза Макрон и добави, че всички служби за сигурност ще бъдат мобилизирани няколко дни преди събитието и периметър за сигурност ще бъде установен едва тогава. Френските служби обаче отрекоха да са обмисляли вариант за ограничаване на пищността на церемонията. 

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена