Гонзо: Това е манталитетът на Македония, цел при избора на новия селекционер бе да прекрати влиянието на клубните президенти

Техническият директор на БФС Георги Иванов призна сензационно в интервю за предаването „Домът на футбола” по Диема Спорт, че цел при избора на новия наставник на националите Младен Кръстаич е била да прекрати влиянието на клубните президенти. Гонзо коментира и победата над Северна Македония с 1:0.

„Нормално е да сме доволни от представянето на отбора след тези два мача. Започнахме да изграждаме колектив, което беше много важно. Промяната, която направихме с Кръстаич, даде положителен ефект. Трябват момчета, които са гладни за успехи. Това е правилният начин. За да си треньор, трябва да имаш качества - психология, физиология. Много неща трябва да бъде съвременният треньор. Кръстаич донесе в националния отбор ред и дисциплина. Футболистите имат вътрешен правилник, начин, по който трябва да тренират. Следят се много неща. Работи се професионално. Имахме среща с няколко треньори. Начинът, по който Кръстаич обясни вижданията си за футбола, ни убедиха, че той е човекът, който може да свърши тази работа. При Ясен Петров започнахме подмладяването, но не успяхме да развием отбора докрай. Сега се надяваме това, което плануваме, да донесе успех”, обяви Гонзо.

„Във футболния съюз работим в много спектри на футбола. Не е правилно да оценяваме само националния отбор. Аз имам много други задачи. Започнах да подобрявам нещата от 8-9 месеца. Хората остават малко встрани от това, което правим. До 3-4 години ще се види разликата. Трябва продължителна работа. Ако смятаме, че днес правим нещо и утре ще видим промяната, не е прав. Целта на националния отбор е, когато се направят стадиони, да обикаляме градовете. Смятам, че това ще е много важно за популяризиране на играта. Феновете в София са с повече клубни пристрастия, националният отбор им е на втори план. Не можем да изискваме от хората да идват да ни подкрепят с тези резултати от последните 2-3 години. Първо трябва да създадеш условия, да намериш правилните хора. Ние много залагаме на подрастващите. Знаех, че трябва да намерим нещо различно, но с манталитет като нашия. Беше важно да намерим правилния треньор с правилния профил. Да прекъсне влиянието на президентите над треньорите. Някой, който е необременен от нашата действителност. Ние имаме над 2 милиона българи в чужбина. Това значи, че имаме футболисти в чужбина. В нашите школи се работи на много ниско ниво. Това се вижда по резултатите”, коментира още Гонзо.

„Казал съм на футболистите, че защитават авторитета на цяла България. Те трябва да са отдадени на националния отбор. Беше важно тези футболисти да се справят с напрежението. Очаквахме да има провокации. Не искам да коментирам това, което македонците направиха. Техен проблем е това, което направиха. Футболистите излязоха горди от цялата ситуация”, каза Иванов за победата над Северна Македония.

„Ние гледахме мача с президента на федерацията им. Те бяха разочаровани от това нещо, което направиха феновете. Там напрежението идва от медиите. Това е манталитет на тази държава. Те, като делегация, ни посрещнаха по най-добрия начин. Ние не сме правили нецензурни изказвания. Това показва културата на една нация. Ще успеем, когато върнем хората на стадиона. Ще успеем, когато започнем да печелим с добра игра. Сега направихме първата стъпка. Важно е постепенно да се развиваме, а не да прескачаме етапи. Сега треньорите ще могат да работят още 7-8 дни. Планираме заминаваме за Анталия за една седмица от 10 декември, за да може футболистите да се стиковат. Ще се подготвяме сериозно и концентрирано за 23 март, когато са квалификациите за европейското първенство”, завърши Георги Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ