И вратарите като треньорите в „Левски“

Sportal.bg

През последните 10 сезона треньорите в „Левски“ идват и си отиват без да оставят особена следа по една или друга причина. Сходна е и ситуацията с вратарите. В периода на въпросната декада броят на стражите, играли за клуба, е повече от тези на старшите. Общо 18 различни играчи записаха поне по един мач под рамката на 26-кратните шампиони от 2010 година насам. 
В неделя вечер Милан Миятович изигра своя последен двубой за столичния гранд в първия и единствен сезон на „Герена“.  Представянето на черногореца подсказа защо бъдещето му не е свързано с отбора на Георги Тодоров, въпреки че имаше клауза за още година,която не бе активирана. Именно той носише основна вина за гола на „Берое“ при изстрадания успех на „сините“ с 2:1. През всички 90 минути Миятович не вдъхваше увереност, а напрежението се повишаваше при всяко центриране в наказателното му поле, напомняйки за неговия предшественик Мартин Полачек. Преди мача националът на Черна гора бе награден от ръководството с фланелка с №32, колкото са и броят изиграни срещи за „Левски“. 
„Трудих се много, надявам се престоят ми да е бил успешен и клубът да е доволен от мен – обяви на раздяла вратарят. - Радостен съм, че си тръгвам с победа. Дано „Левски“ задържи позицията си. Отивам в Унгария, в МТК Будапеща. Разговарях с хората в „Левски“, но нищо не бе ясно. Не ми казаха дали ще ме задържат. Не можех да чакам и приех да отида в МТК.“
Трябва да се подчертае, че Миятович бе надграждане на фона на неговия предшественик Мартин Полачек. 
Но и той получаваше леки голове като този на „Лаута“ срещу „Локомотив“ (Пд) за 1:0. И логично загуби титулярно място за сметка на Георги Георгиев.
Но това не е нещо ново за „сините“. За десетилетие ръкавиците на „Герена“ се предаваха между българи и чужденци. 13 бяха родните вратари, пазили за тима, а легионерите - общо 5. От тях единствено Пламен Илиев (2012/13), Боян Йоргачевич (2015/16) и Божидар Митрев (2017/18) успяха да запишат по един сезон като твърди титуляри. Останалите така и не печелиха доверието на треньорите, а най-фрапиращ бе случаят от 2014/15. Тогава петима различни стражи се изредиха да пазят за „Левски“ - Боян Йоргачевич, Пламен Илиев, Кристиян Наумовски, Стефано Кунчев и Александър Любенов.
Феновете със сигурност искат да забравят периодите, в които им се налагаше да гледат Мартин Полачек, Кристиян Наумовски, Стефано Кунчев, а на моменти и Божидар Митрев. 
Сега към „Герена“ се е запътил Зоран Попович. Сърбинът идва от „Цървена звезда“, след като подписа със столичани още през зимата. Попович бе със статут на резерва при „звездашите“, а от лятото ще се бори с Георги Георгиев за титулярно място. Не е ясно какво ще се случи с Николай Михайлов, загубил титулярното си място след идването на Петър Хубчев, а с последствие и част от мотивацията, след като за близо година бившият селекционер го пусна единствено срещу „Спартак“ (Варна) за Купата на България през септември.

Коментари

Задължително поле