Как да изберем матрак

Има значително количество матраци на пазара, което може да повдигне следния въпрос: “Как да изберем правилен матрак за спокоен сън?”. Е, необходимо е да се вземат под внимание няколко елемента. Това са неща като размери, твърдост, качество (разбира се!) и други. Нека ги разгледаме в синтезиран вид.

Размери 

Най-добрият вид матрак за вашата височина е този, чиято дължина е +20 сантиметра към височината ви. Така ще получите оптимална възможност за комфорт и уют по време на сън. За единичните матраци пък важи правилото, че е хубаво да са широки поне 70 сантиметра. Матракът трябва да ви осигурява достатъчно свободно пространство за удобство на движенията и смяна на позицията на сън.

Твърдост

Степента на твърдост зависи от личните ви предпочитания и здравословно състояние. Най-добър комфорт се постига със среден по твърдост матрак или дори малко над средната. При ортопедични проблеми и заболявания, включително с болкови оплаквания, твърдите матраци са доста подходящ избор. Чудесно междинно решение е да изберете матрак, който от двете страни е с различна твърдост – средна от едната и висока от другата.

Общо взето, твърдостта трябва да се избира според няколко фактора – оптимално ниво на комфорт и наличие на заболявания, които изискват определена степен на поддръжка. При наличие на болка в гръбначния стълб, включително врата, или заболявания на същия, най-добре е да се консултирате с ортопед по отношение на необходимата твърдост на матрака.

Хипоалергенност

Изключително важна характеристика, особено за хора, които страдат от алергии. Търсете материали и пълнители, които не предизвикват алергични реакции у вас. Избягвайте вълна, както и филц.

Някои видове материали могат да провокират неприятни алергични симптоми и трябва да бъдат избягвани. Съществуват и специфични хипоалергенни матраци, които са допълнително обработени, за да не предизвикват подобни ефекти. Разбира се, помнете, че чаршафите, възглавниците и калъфките за тях, както и одеялата, също трябва да са с подходящи материи, ако страдате от някаква алергия.

Качество

Естествено, то е изключително важен аспект на правилния матрак е той да е от високо качество. Търсете меки и дишащи материи с подходящи пълнители спрямо желанията ви за твърдост и хипоалергенност.

Въздържайте се от компромиси с качеството в името на по-ниска цена, тъй като в крайна сметка това е неудачно решение, което може да доведе до дискомфорт, проблеми със съня, кожни раздразнения и други подобни. Най-добре е да се инвестира правилно в матрака, за да сте сигурни, че получавате ценните характеристики, които са ви необходими.

Коя степен на твърдост е най-подходяща?

Меки матраци

Меките матраци разполагат с ортопедични свойства и много добре се нагаждат по формата на тялото ви. Те са много подходящи при проблеми с гръбначния стълб, ставите и мускулите на гърба и врата.

Средна степен на твърдост

Осигуряват отлична поддръжка на тялото и са много подходящи, ако имате болка, заболявания или дискомфорт в гръдния кош.

Висока твърдост

Отново подходящи при заболявания на гръбначния стълб. Освен това са подходящи за деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини