Каменната тераса на Петрич кале разкрива удивителна гледка

Наталия Малчева

Необезопасени стръмни стълби водят до нейното водохранилище

Малко известната крепост Петрич кале край село Разделна, община Аврен крие тайни от 5-6 век. Тогава за първи път са издигнати стените на калето. Днес туристите-ентусиасти могат да се разходят по близо 7-метровите й запазени стени, да се снимат на фона на извисяващите й се кули и да слязат по стръмна стълба до нейното водохранилище. За да стигнете с кола от Варна до подножието на крепостта ще са ви нужни около 50 минути.

Запазени са части от 7-метровите стени на твърдината

Преди обаче да се насладят на панорамата, която се разкрива от върха на крепостта и на останките на църква и жилищни сгради, туристите ще трябва и малко да се потрудят. Защото единственият път към крепостта е пешеходен, а калето, подобно на повечето непристъпни крепости, е изградено върху стръмен баир. За сметка на това пътеката преминава през живописна гора, а баирът не е непосилен. Изкачването отнема от 20 минути до час, според физическата подготовка.

Не се доверявайте на GPS-a

Всъщност ако последвате GPS-a ще се изкушите да се доберете до самия връх на Петрич кале с кола. Затова по-добре е да паркирате на импровизираното разширение до висок електрически стълб, на който е закачена указателна ръчно направена табела към Петрич кале. Поемете по горната или в случая дясна пътека и продължавайте смело напред.

Малко преди крепостта ще стигнете до телено ограждение с окачени малки флагчета. Смело прескочите оградата, която очевидно пази местните крави, но и показва трасето към калето на туристите и след минути ще се стигнали до първата от двете запазени кули на Петрич кале. На върха на крепостта ще видите и метален кръст, който е поставен като спомен за наводнение през 2015 г. и измолване на защита, за да не се повтори бедствието.

Откажете се от снимки на стълбите, опасни са

След най-атрактивната част от атракцията са стръмни стълби, които слизат в своеобразна пропаст между скалите. За съжаление, колкото и пъти да сме стигали до крепостта, стълбите са били опасни и в никакъв случай не ви препоръчваме да рискувате здравето, че и живота си, преминавайки по тях. Всъщност първите няколко стъпала изглеждат здраво закрепени, но колкото по-надолу слизате, толковa по-опасно става. Все се надяваме, че някой ден тези стъпала ще са безопасни и любимото ни място за селфи. Дотогава обаче можете да се насладите на простора под себе си и на запазените части от крепостта.

Петрич кале е използвано като защитно съоръжение както през първата, така и през Втората българска държава. През 12-ти век арабският пътешественик Мохамед ал-Идриси описва Петрич кале като голям и хубав град. През 14-ти век крепостта е превзета от османците, а малко по-късно по време на кръстоносния поход на Владислав Варненчик е разрушена. И въпреки, че не е особено специализирана крепостта е интересни и приятно място за разходка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Опознай България