Кашай за съдиите ни: Все още има неприемливи грешки

Виктор Кашай, шефът на съдиите у нас, призна, че все още се допускат грешки, които са със статут на "неприемливи". Той допълни, че в края на годината броят на елитните арбитри ще бъде редуциран, а дотогава всеки един от тях ще бъде следен под лупа.

"Оценката ми за пролетта на 2022-а година? Радвам се на представянето, но никога не съм напълно доволен. Все още има грешки, които не са приемливи. Но все пак това беше първи пълен сезон в България с използването на ВАР. Отбелязвам, че системата се е намесвала доста пъти. Доволни сме от начина й на използване, но броят на сериозните грешки е намален. Задачата обаче е да работим още по-бързо с нея", започна Кашай анализа на представянето на съдиите през пролетта.

„Не съм тук като турист - уточни той. - Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя тук с реферите и мениджърите. Имам контакти с организации. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Моите асистенти са с разпределени функции за ВАР съдиите, за страничните съдии. Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите“.

„В събота отделихме внимание на събития и ситуация от изминалия сезон. Трябва да запазим този подход при тези, които се справихме добре, в другите трябва да подобрим поведението. Днес е посветен денят на фитнес тестове Те са голямо предизвикателство, дори за гледане. Следобедът ще го отделим за теоретична сесия“, продължи той.

„Запазваме 21 съдии от миналия сезон и добавяме един за новия сезон. Започнах работа през февруари, а лигата приключи през май. Имах много малко време да проверя качествата на всички. Като трансферите при клубовете. Когато някой дойде, друг е аут. Така че през декември броят от 22-ма рефери ще бъде намалена. Представянето ще бъде гледано под лупа на всеки един от тях

Той коментира и новата система за засади, която ще бъде въведена на Мондиал 2022 в Катар: "ФИФА ще използва системата на световното първенство, но когато се отнася до нас и до България става дума за финанси. Ако БФС е готов да инвестира сериозни суми, може да го направи, но реалистично не виждам тази система да бъде въведена в България в скоро време“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ