Китай отвърна на удара на САЩ за бойкот на зимната Олимпиада

Китай призова САЩ да спре да коментира евентуален бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, както и да се въздържа от политизиране на спорта. От Пекин се заканиха, че ще предприемат драстични контрамерки. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на брифинг днес. По-рано CNN, позовавайки се на свои източници, съобщи, че се очаква американската администрация да обяви дипломатически бойкот на предстоящите Игри.

„Искам да подчертая, че Зимните олимпийски игри не са сцена за политическо шоу и манипулации. Американските политици са в ситуация, в която не са получили покана, а продължават да разпалват „дипломатическия бойкот“ на Зимните олимпийски игри в Пекин“, каза дипломатът.

Той подчерта, че политическата манипулация сериозно опорочава духа на Олимпийската харта и обижда за 1,4 милиарда китайци. Според него подобни действия и изявления от страна на САЩ само ще позволят на китайския народ и народите от всички страни да разпознаят по-добре лицемерието и антикитайското отношение на американските политици.

В този случай, подчерта Чжао Лицзян, „ако САЩ продължат да отстояват позициите си, Китай със сигурност ще предприеме решителни контрамерки“.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена