Китайски медии: Случаят с Пън не е дипломатически, усмивката й не може да се имитира

В разговора между президента на Международния олимпийски комитет и китайската тенисистка Пън Шуай, в който тя каза, че е "добре", е "достатъчен" за медиите, свързани с китайското правителство. „Нейните изяви през последните дни са достатъчни, за да премахнат опасенията, че не е жива и че не е добре“,  заяви директорът на вестник Global Times Ху Xijin, който миналата събота обяви в Туитър, че тенисистката ще се появи публично.

Въпреки това, всяко споменаване на Пън продължава да бъде напълно цензурирано в китайските медии и социални мрежи и дори сигналът на живо на някои международни мрежи като CNN избледнява в черно, когато започнат да говорят за случая. Пън беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини бившия китайски вицепремиер Джан Гаоли в сексуално насилие над нея преди три години.

Министерството на външните работи продължава да настоява, че случаят с Пън "не е дипломатически въпрос" , въпреки че днес говорителят Джао Лиджиан подчерта, че "тя е била видяна наскоро".

Според Яки Уанг от Humans Right Watch разговорът между Бах и Пън е проведен под „принуда“. „МОК е съучастник в пропагандната машина и в случай на принуда и насилствено изчезване от китайското правителство“, заяви активистът. За Global Times тези, които подозират, че тенисистката действа под напрежение, „трябва да имат тъмна страна“. „Може ли едно момиче наистина да фалшифицира такава лъчезарна усмивка под натиск?“, попита мениджърът на изданието Ху в Twitter.

Остава да се види дали тези обяснения са достатъчни за WTA, която преди това поиска твърденията на Пън за сексуално насилие да бъдат „задълбочено разследвани“. 

Пън обвини Джанг, че я е принудил да прави секс в писмо, публикувано в Weibo , но писмото се изпари само двадесет минути след публикуването му.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена