Когато гръм удари, ехото не заглъхва - скандалът с Гонзо отекна във Франция, сърбите също са изумени

Шокиращото изказване на техническия директор на БФС и бивш национал Георги Иванов - Гонзо отекна във футболните среди. Преди дни той каза, че докато е на поста си, никой с различен цвят на кожата няма да играе за националния отбор на България.
- За националния отбор на България трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националния отбор, чужденец, играч с задграничен паспорт, с различен цвят на кожата, няма да играе за националния отбор на България - каза Иванов.

В Сърбия скандалът отекна под заглавие "Скадал у комшолука". В материал на сайта espreso.co.rs се казва: "Иванов очевидно няма нищо против чужденци на българската скамейка, тъй като по време на неговия мандат Футболната асоциация избра Младен Кръстаич да води националния отбор. Освен това в миналото футболисти от тези райони са били важни членове на националния отбор на източните ни съседи. Предраг Пажин, Златомир Загорчич и Зоран Янкович някога са носили фланелката на българския национален отбор.

В отговор на изказването на Иванов бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров почти не повярва на подобни думи на висш служител на федерацията:

- Наистина съм шокиран и натъжен от изказването на техническия директор на нашата футболна асоциация и остро го осъждам. Това, че някой може да вярва в такива неща, е напълно погрешно, но един от ръководните хора на организация с такава отговорност и влияние да смята, че такова дискриминационно изказване е допустимо, е просто върхът на абсурда. Той отразява истинската и невежа култура, която съществува сред нашите футболни лидери днес. Футболът трябва да е за всички - отбеляза Петров.

В миналото българските клубове плащаха "тлъсти" и чести глоби заради расистки изблици на фенове, ЦСКА, Левски търпяха санкции, предимно заради подобни изяви на свои привърженици, а расизъм имаше и в мачовете на българския национален отбор".

Скандалът бе отбелязан и от водещия в Европа френски вестник "Екип", който отбелязва в Туитър: "Техническият директор на БФС Георги Иванов е обект на критики след изявленията с расистки и дискриминационни конотации, направени тази седмица. Той не иска "играчи от други държави да заместват българите".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ