Личният шерп на Христо Проданов: Никой не може да те победи, ако не се предадеш сам

Българският фотограф Габриел Генчев покори Хималаите, като по време на пътуването си среща личния шерп на Христо Проданов Чованг Ринджи, който говори за първи път за подвига на българския алпинист, останал завинаги на Еверест. Генчев стига до връх Кала Патар (5644 м.).

"Като казахме, че сме българи и той веднага се сети за Христо. Покани ни в дома си, разказа ни истории, които е съпреживял с него", разказа пред Bulgaria on Air фотографът.

Разговарят час и половина за подвига на Христо Проданов през 1984 година. Тогава алпинистът става първият българин, изкачил първенеца на Земята без кислород. Чованг Ринджи си спомня за непоколебомостта на Проданов да стигне до самия връх. "Около 4 часа двамата тръгнахме да атакуваме върха по страховития Западен гребен. На около 8500 м, падаща с кислород бутилка от горе, ме удари в гърдите и започнах да плюя кръв. Христо ми каза да се прибира в лагера и продължи сам към върха. Към 10 часа вечерта се свързахме с него, той беше под някаква скала и тогава Людмил Янков тръгна към него", споделиl Ринджи.

Сутрин Проданов е искал само чай, на обяд му било основното ядене, a вечерта искал супа. Когато го е придружавал по лагерите, Ринджи му е готвил храната. 

"Никой не може да те победи, ако не се предадеш сам", казал на раздяла шерпът.

Фотографът Габриел Генчев подготвя поредица, която ще се казва "Децата на Непал", които имат свободата да живеят просто. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена