Ликът на Котето изгря на ул. „Никола Котков“

Владимир Иванов
Ликът на Никола Котков в "Надежда"

Дори 49 години след нелепата смърт, Никола Котков продължава да бъде жив в сърцата на феновете. Ликът на легендарния футболист вече краси кв. „Надежда“, където се подвизава и любимият му „Локомотив“ (София). От тази неделя иконата на „червено-черните“ ще има свой мемориален комплекс. Четирите стени на трафопост на ул. „Никола Котков“ ще напомнят за славния български национал, загинал в автомобилна катастрофа заедно с Георги Аспарухов. 

Инициатива е на привърженикът на „червено-черните“ Радослав Сапунджиев, а  финансирането е дело на „Железни бригади“. На две от стените ще грее образът на Котков, на третата ще бъде изобразен най-мощният парен локомотив в Европа - родният „баба Меца“, а за четвъртата е отредена крилатото лого на железницата. Проектът е поверен на художника Николай Петров. 

„Котков е всеобхватна фигура – разказва Сапунджиев. - Това не е графит, а комплекс, изпълняващ дълбоки ценности. Идеята е тук хората да отдават чест на една велика личност. Благодарим и на общината, приела идеята повече от позитивно. Включиха се много доброволци от квартала, решени да помогнат с каквото могат.“
Официалното откриване е тази неделя от 12 часа. На събитието ще присъстват клубни легенди, ръководители и деца от школата. Богдан Томов пък ще изпее химна на „Локомотив“ (София), след което ще има кратко шествие до паметника на Котков.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ