Ликът на Котето изгря на ул. „Никола Котков“

Владимир Иванов
Ликът на Никола Котков в "Надежда"

Дори 49 години след нелепата смърт, Никола Котков продължава да бъде жив в сърцата на феновете. Ликът на легендарния футболист вече краси кв. „Надежда“, където се подвизава и любимият му „Локомотив“ (София). От тази неделя иконата на „червено-черните“ ще има свой мемориален комплекс. Четирите стени на трафопост на ул. „Никола Котков“ ще напомнят за славния български национал, загинал в автомобилна катастрофа заедно с Георги Аспарухов. 

Инициатива е на привърженикът на „червено-черните“ Радослав Сапунджиев, а  финансирането е дело на „Железни бригади“. На две от стените ще грее образът на Котков, на третата ще бъде изобразен най-мощният парен локомотив в Европа - родният „баба Меца“, а за четвъртата е отредена крилатото лого на железницата. Проектът е поверен на художника Николай Петров. 

„Котков е всеобхватна фигура – разказва Сапунджиев. - Това не е графит, а комплекс, изпълняващ дълбоки ценности. Идеята е тук хората да отдават чест на една велика личност. Благодарим и на общината, приела идеята повече от позитивно. Включиха се много доброволци от квартала, решени да помогнат с каквото могат.“
Официалното откриване е тази неделя от 12 часа. На събитието ще присъстват клубни легенди, ръководители и деца от школата. Богдан Томов пък ще изпее химна на „Локомотив“ (София), след което ще има кратко шествие до паметника на Котков.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ