Любо Ганев: През последните две години договорът на Лоренцо Мичели е струвал на БФВ точно нула лева

Президентът на Българска федерация по волейбол (БФВ) Люборим Ганев взе участие в пресконференцията на женския национален отбор след турнира Лига на нациите.

 За представянето на женския национален отбор в Лига на нациите 2024 той заяви: "Миналата година доброто класиране на Европейското първенство - седмо място, ни позволи през тази да нямаме квалификации. Искам да дам няколко факта, защото много често напоследък се говори как сме имали добри отбори и състезателки преди, как сега като ги няма играта не е същата. Само да кажа, че дори с най-добрите за периода в последните няколко години нашият отбор влезе един единствен път във волейболната Лига на нациите. Спечели правото, но още първата изпадна. А този млад отбор следващата година ще е за четвърта поредна. Седмо място на Европейско първенство с онзи отбор – нищо, че беше много по-силен като единици, не сме постигали. Ние трябва да отдадем заслуженото на тези млади състезателки. Да отбележим липсата на контузената Ради Маринова, която се представи страхотно през миналата година. Включването на Мерелин Николова, която стана втора на сервис във VNL при изиграни само два турнира. Страхотното включване на Микаела Стоянова и Ива Дудова. Ние трябва да подкрепяме тези млади състезателки, които трябва да си пробиват път в големия волейбол. Знаем, че е много тежко. Всички знаем, че когато състезателите отстъпват физически и технически, начинът да постигнат победа е, когато играят всички заедно. Ние можем да побеждаваме само, когато всички наши състезатели играят заедно добре. Осъзнавайки това, тази година пред женския национален отбор беше поставена точно тази цел – възможност да се обиграват колкото се може повече млади състезателки, да натрупат този важен опит срещу силни отбори и противнички, да имат самочувствие да решат една ситуация. Мисля, че успяхме да се справим с тази задача. Естествено, че и на мен ми се искаше и имахме възможност да запишем още една победа и да вземем някой друг гейм. Може би, ако Мерелин се беше включила по-рано или ако не допускахме серии от грешки на дадена позиция... Да се надяваме тези състезателки да продължат да бъдат здрави, да имат желание да играят в националния отбор, защото това са от основните неща".

За отсъствието на някои български волейболистки в националния отбор добави: "В интервюта някои волейболистки говорят, че не са в тима заради „треньорски различия". Защо не го попитахте какви са треньорските различия? Дали това, че треньорът те задължава да спиш в хотела с другите състезатели? Дали това, че треньорът те задължава да тренираш заедно с другите състезатели? Дали различията са, че треньорът ти казва: ти ще почиваш, но в този период, когато е възможно. Когато дойде Лоренцо Мичели, той каза така: „Аз ще дам на всяка една от състезателките по време на подготовката, която е поне пет месаца, поне пет дни да има свободно време – да излезе с гаджето си, с мъжа си, да отиде на ресторант, да отиде някъде. Но не по време на самото състезание. Аз мога да кажа, че лично съм провел разговор час и 15 минути в колата с две състезателки от националния отбор, които искаха по време на Европейското първенство децата им да спят в хотела. Говорим за новородени бебета. Казах им, че това няма как да се случи. Не е редно. Бил съм на много първенства и никъде го няма това нещо. Какво ще кажат другите състезатели? Мисля, че успяхме да въведем едни правила, които всички да ги спазват. Естествено, че ако някои не е доволен от правилата, ние не можем да му кажем нищо."

За договора на Лоренцо Мичели Ганев обяви: "Ще получим доклада за изминалите три години и след това ще се съберем с Управителния съвет, за да решим. Женският национален отбор на България се събира чак през май догодина. През последните две години договорът на Лоренцо Мичели е струвал на БФВ точно нула лева. Кандидатствахме в Международната федерация по волейбол по специална програма за подпомагане на националните отбори с чуждестранни треньори и спечелихме проект за две години. Заплатата на Лоренцо Мичели идва от FIVB. През юли още кандидатстваме точно по тази програма. По същата програма кандидатства и Кения, а сега се класира за участие на олимпийските игри в Париж. Сега Мичели ще продължи да помага на националния отбор до 20 години, след като контрактът му на практика изтеч"е.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт