Mагнитни бури ни мъчат до края на месеца

Планетарни геомагнитни смущения и/или бури, свързани със слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса са по-вероятни до 27 август, смятат учените.

До 28 август вероятността от изригвания е най-сериозна, предупреждават учените

Поредица магнитни бури ни застигат до края на месеца. Най-мощните ще бъдат този четвъртък и петък.

По-висока вероятност за изригвания от средния клас М има до 28 август. Геомагнитни бури, свързани с слънчеви коронални дупки, пък са най-вероятни до 22 август, съобщават от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг.

Смущенията са резултат от отворено магнитно поле на Слънцето, което образува слънчева корона. От там към Земята идва високоскоростен слънчев вятър със заредени частици, които се движат с 400 км/сек.

В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми. Влиянието на магнитните бури се сравнява с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Явленията могат да предизвикат сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт.

Коментари

Задължително поле