ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Стилиян Кротнев е най-вероятният нов шеф на АПИ

Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас, която е 10 пъти по-скъпа

10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор) Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Нинова: Обвинението срещу Елена Йончева е заради нейните смели журналистически разследвания, стоя твърдо зад нея

„Мерцедес“ влага € 200 млн. в Полша Нов завод открива 300 работни места

Жената, ударила в лицето фелдшерка в Горна Оряховица: Бях провокирана, тръшна ми вратата

Mюсюлманите по целия свят отбелязват Курбан Байрам

Днес мюсюлманите по целия свят отбелязват Курбан Байрам.

Това празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

Байрамът продължава 3 или 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност.

Една част от курбана се разпределя на нечетен брой порции и се раздава на бедните, съседи и близки.

В приветствието си по случай тазгодишния байрам главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи отбелязва:

„Байрам е неповторимо изживяване на щастливи мигове заедно с близки и роднини. Най-важното обаче е, че тези моменти ни напомнят за времето, когато Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) застана пред мюсюлманите на Арафат и произнесе прощалната си проповед. В този ден Мухаммед (с.а.с.) поставя ново начало в човешката история, като казва:

„Цялото човечество произлиза от Адем и Хава. Арабинът не превъзхожда неарабина, нито неарабинът превъзхожда арабина; нито чернокожият превъзхожда белокожия, нито пък белокожият превъзхожда чернокожия, освен с богобоязливост и добри дела“.

От тези слова се разбира, че ерата на дискриминация и омраза на етнически и расов принцип е приключила. Това, което ще спаси човечеството, е добрината, която стопля сърцата както на нуждаещите се, така и на тези, коитоя извършват.Трудно е да се обясни щастието, което изпитва онзи, който дарява и вижда радостта в очите на социално слабия. Това е моментът, в който всички се чустват защитени и сигурни. Това чувство е познато само на тези, които са го изпитали.

Скъпи вярващи,

В нашето съвремие хората се нуждаят не само от материална, но и от морална подкрепа, защото голяма част от обществото е изпаднала в духовна нищета и тъмнина. В тези свещени дни трябва да намерим начин да стигнем до тези хора и да им подадем ръка.“

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Хубавите слова на ПРОРОКА отдавна са забравени от т. н. муслими. Само ги припяват от време на време за този дето духа. Амин !

  2. Хубава и добра статия . Bayram mübarek olsun! Любов и разбирателство между хората и народите!

  3. Смърт за всички мюсюлмани по света!!!!!Така ще настъпи световен мир,любов и разбирателство

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.