MAAE: Ядрената енергетика може скоро да затъне в упадък по света

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отправи призив за мерки в подкрепа на ядрената енергетика и изрази безпокойство от последиците на отлива от нея върху емисиите парникови газове, предаде БТА.

"Ядрената енергетика може скоро да затъне в упадък по света със затварянето на остаряващи централи", предупреждава Фатих Бирол, изпълнителен директор на МААЕ, в доклад, посветен на ядрената енергия.

"Ако правителствата не променят сегашните си политики, развитите икономики ще се лишат от две трети от ядрените си мощности, което означава огромно увеличение на емисиите от въглероден диоксид", предупреждава Бирол.

Ядрената енергия сега осигурява около 10 на сто от електричеството по света, но делът й намалява с остаряването на "ядрения парк" и поради малкия брой проекти за строеж на нови реактори.

За борбата с климатичните промени ще се налага все повече да се използва електричество, при чието производство не се отделят или се отделят малки количества въглероден диоксид - както е при възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия, посочва МAAЕ.

Коментари

Задължително поле