Мъже vs. жени – кой по-често ползва коли под наем

Не, не става въпрос за някакъв род съревнование между половете (макар и да е лесно да го превърнем в такова), а чисто и просто за резултатите от проучване, проведено от водеща компания за отдаване на коли под наем в интернационално измерение. Проучването не обхваща страните от целия свят, но предоставя добра представа за предпочитането на услугата от един от двата пола в 16 световни държави.

Какво показват цялостните резултати в проучването относно наемане на коли?

Генералните резултати от проучването от 2018 г. показват, че мъжете са приблизително 4 пъти по-склонни да ползват кола под наем от жените. Интересно е, че в нито една от държавите, в които е проведено проучването, не е отчетен по-голям процент на жени, ползващи се от услугата коли под наем, в сравнение с процентното съотношение с мъжете.

Каква е националността на жените, които наемат най-много коли

Резултатите показват, че дамите от Испания са най-склонни да наемат кола за себе си. Конкретният процент тук е 31% за жените и 69% за мъжете. Много близо до този резултат е резултатът на Нова Зеландия – 30.8%, следваща националност в класацията е за Франция с 24.1% жени, ползващи коли под наем.

На дъното на класацията стоят гражданките на Саудитска Арабия с 6.2% , което не е трудно за асимилиране, тъй като женското съсловие в страната се пребори за правото на шофиране не много отдавна. Саудитска Арабия е следвана от Португалия – 8% и Канада – 12.7%.

Що се отнася до държавите, в които дамите наемат най-много коли това са Австралия с 30.7%, Южна Африка с 28.9% и Ирландия с 27.5%. Най-малък дял на жените наемащи коли има в следните държави – Канада (9.7%), Италия (9.7%) и Саудитска Арабия с предвидимите 0%.

Как ли стоят нещата с наемането на коли в България

Според една от водещите компании за коли под наем в София SpeedyCars.eu, макар че нерядко към тях се обръщат дами, в България тенденцията също е мъжете да се възползват по-често от услугата.

Друг е въпросът, че когато става въпрос за попълване на данните, необходими за наемане на колата, е възможно да бъде вписана информация за мъж, а впоследствие автомобилът под наем да бъде управляван от неговата половинка. Затова подобен тип проучвания не могат да бъдат напълно категорични за склонността на единия или другия пол за ползване на коли под наем.

Защо мъжете са по-склонни да ползват кола под наем

Една от възможните причини за крайните резултати от проучването е използването на методи за дистанционно заплащане на услугата и съответно избирането на карта на името на мъжа в двойката или семейството.

Мъжете са по-склонни да показват по-голяма увереност като шофьори, докато немалка част от дамите предпочитат да са уверени в сигурността и безопасността на себе си и околните на пътя. Често услугата се ползва за пътуване в чужбина, където според различната дестинация може да се наложи шофиране в необичайна за шофьора лента (например ако английско семейство търси коли под наем София). В този случай по-голямата увереност на мъжа може да вземе превес.

Освен това може да се каже, че жените имат по-прагматично мислене и съответно биха предпочели по-бюджетен начин за алтернативен транспорт, когато например техният собствен автомобил е за известно време в бокса. Също така при семейно пътуване в повечето случаи мъжът е основният шофьор, а жената го замества при необходимост.

В крайна сметка резултатите в никакъв случай не могат да се отнесат към това кой е по-добрият шофьор – мъжете или жените, затова нека просто продължим да караме спокойно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили