Malta Business News: Скандалната малтийска компания Бробет, собственик на марката Efbet, е замесена в нелегално уреждане на футболни мачове в България и в чужбина

Стефан Найденов - Цеката и синовете му Боян и Цветомир Найденов са комбинативни и опасни хора. Тримата се замесват безпощадно в много афери, но едновременно се опитват бдително да скрият мръсното си бельо, част от което смърди във фирмата им Efbet, пише малтийската медия Malta Business News в продължение на свое разследване:

Вече припомнихме случая с убийството на Йордан Петров Динов. Той бе застрелян на улица "Кирил и Методий" в София на 04.04.2012 г. Разследването беше незабавно образувано в отдел „Убийства“ в Столичната дирекция на вътрешните работи. Точно по това време се разчу разговор в Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" между "Цеката" и служител на МВР по темата за укриване на данъци. За служители в МВР от разговора между уволнения за корупция от службите бивш антимафиот Марио Костурков и Стефан Найденов, стана ясно, че Цеката може би има доста пряко отношение към "поръчката" за убийството на Йордан Динов. Започна разследване, което според един от участниците в него почти е стигнало до разрешаване на случая и до повдигане на обвинение на Цеките.

"Почти", тъй като обвинение така и не беше повдигнато. Случаят беше забравен и заподозреният бе оставен на свобода. Защо - наивен човек би попитал. А именно защото, както вече казахме в началото, „Цеките“ са опасни и комбинативни хора.

Въпреки че тримата са пословично жилави, те все още харчат пари, особено когато въпросът е свързан с тяхната сигурност.

Цветомир например, може би и от лични комплекси, обича да се скита из София с няколко коли и цели 10 бодигарда. Той е единственият човек, който знае от какво се пази. Брат му Боян се движи по същия начин и само баща им Стефан е по-умерен, но може би бившият информатор на 6-то управление на Държавна сигурност вече е много стар и почти никога не напуска дома си.

Но, освен за личната си сигурност, тримата се грижат и за друг тип такава. Научени от баща им Стефан, Боян и Цветомир имат свои добре корумпирани агенти в почти всички държавни правоприлагащи служби. Те се хвалят пред свои близки и роднини, че Efbet има своите „шпиони“ в Държавната агенция за национална сигурност, прокуратурата, Главната дирекция за борба с организираната престъпност, съда и навсякъде другаде.

Служител на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност - Главната дирекция за борба с организираната престъпност, Марио Костурков е перфектен пример за това, който стана пословичен с връзката си с "Цеките". Публична тайна е, че Костурков редовно получава допълнителна заплата от Efbet и е на разположение на "Цеките" за всичко, което неговите благодетели искат от него.

Нека припомним, че Марио Костурков, освен че е бивш антимафиот, е и бивш шеф на отдела на БФС за борбата с уредените срещи. Името му стана популярно преди години, когато все още работеше в Националната служба за борба с организираната престъпност. Тогава той разследва т. нар. „Казанска афера”, а бившият собственик на "Левски" Тодор Батков дори го обвини в недобросъвестно отношение. Фактът, че именно адвокат публично обвини Костурков, едва ли е случаен, макар че нищо не излезе от това.

Хората, запознати с въпроса, заявяват, че именно „офицерът по почтеността“ на Българския футболен съюз Костурков е човекът, през който преминават всички уредени мачове, а той е един от най-ревностните защитници на Стефан, Боян и Цветомир Найденови и тяхната компания Efbet. Разбира се, те всеки месец изказват благодарността си към Костурков с големи пликове. Така че той да може да подкрепи момиче, с което е имал „тайна“ афера преди 10 години, когато тя е била малолетна. Това е наказуемо по закон, но е единствено незначителен детайл за полицейския служител Костурков.

В службите и в частност в Главната дирекция за борба с организираната престъпност „човекът на Цеките“ е изключително недолюбван от своите колеги и е презиран сред стотиците честни антимафиоти. Всички обаче отлично знаят, че гърбът на Костурков е добре поддържан от собствениците на Efbet - факт, който кара бившия „офицер по почтеността“ на Българския футболен съюз да върши делата си като кмет на село на площада.

Коментари

Задължително поле