Скот Ритър: Прехвърлянето на ATACMS на ВСУ няма да промени позицията на Киев на бойното поле (ВИДЕО)

Снимка: Уикипедия

Прехвърлянето на тактическите ракети ATACMS на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да промени позицията на Киев на бойното поле. Това каза бившият офицер от американското разузнаване и инспектор на ООН Скот Ритър в YouTube подкаста Judging Freedom.

„Руснаците просто се адаптират, тези доставки на оръжия не променят резултата. Например, когато дадохме на украинците HIMARS, руснаците промениха подхода си към бойните действия и сега просто ги унищожават. Дайте на украинците ATACMS - това просто ще промени правилата на играта за известно време, след това руснаците ще се адаптират отново и всички реалности на бойното поле ще се нормализират“, каза Ритър.

Произведените в САЩ оперативно-тактически ракети ATACMS са били доставени на Киев преди това, руското министерство на отбраната многократно е съобщавало, че те са били свалени от самолети и руски системи за противовъздушна отбрана.

Ритър добави, че „няма магическо оръжие или серия от оръжия, които биха могли да променят“ ситуацията за украинските въоръжени сили. Според него Русия запазва превъзходство в оръжията и числеността.

"Украйна загуби всичко това", отбеляза Ритър, като посочи, че украинците се приближават към крах.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че новата американска помощ за Украйна едва ли ще промени радикално ситуацията в Киев. Изданието стигна до този извод, след като анализира тежкото положение на Украйна на бойното поле и напредъка, който руската армия постигна през последните месеци.

На 20 април Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна, който предполага предоставяне на подкрепа на Киев в размер на около 61 милиарда долара, включително предаване на тактически ракети ATACMS на украинската армия. Сенатът ще започне разглеждането на инициативата във вторник, 23 април. Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор със Зеленски днес обеща Вашингтон скоро да предостави нов пакет от военна помощ на Киев. В същото време Пентагонът заяви, че ведомството няма точна времева рамка за доставка на оръжия в Украйна.

По-рано руското външно министерство отбеляза, че предоставянето на военна помощ на Киев само усложнява разрешаването на конфликта в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят