Може ли военната мобилизация в Русия да засегне спортистите?

Владимир Путин, президентът на Русия, издаде указ тази сряда за масова военна мобилизация, за да се изправи срещу контранастъплението на Украйна. Смята се, че около 300 000 резервисти ще отидат на фронтовата линия, за да се бият във войната. И започнаха да възникват въпроси кои руски граждани ще бъдат част от тази група от 300 000 мобилизирани. Руската медия Sport-Express се опитва да хвърли малко светлина върху възникналите съмнения около спортистите.

„Около 300 000 резервисти ще бъдат повикани от граждани, които имат важни за армията военно-технически специалности. На местно ниво ще се формират конкретни призовни списъци и все още е трудно за политиците да кажат доколко това ще се отрази на нашия спорт", пише в руските медии, което обаче дава някои указания за това кой може да бъде призован в тази мобилизация. „Ако спортистите са войници или офицери от запаса, до 35-годишна възраст те теоретично могат да бъдат призовани в частична мобилизация. Договорите с професионалните спортни клубове не пречат на това. Планира се да бъдат повикани хора с „боен опит“ (очевидно те имат предвид операции в Северен Кавказ и Сирия). Малко вероятно е сред спортистите да има много такива кандидати“, казва Sport-Express, който настоява: „Едва ли президентският указ ще засегне масово активните спортисти".

Въпреки че, тъй като правилата за всяка област за тази мобилизация все още не са известни, несигурността е максимална в Русия. Депутатът на Държавната дума на Руската федерация Светлана Журова призна, че все още е рано да се знае дали ще се отрази на спорта, въпреки че отваря вратата: „Дори още не знам. Министерството на отбраната на Руската федерация ще информира затова. Но най-вече ще засегне спортисти с офицерски чинове, ако са били в ЦСКА или Динамо. Тези, които са минали през спортните роти, са имали военни специалности, което означава, че най-вероятно ще попаднат в частична мобилизация."
Дори Дмитрий Свищов, председател на Комитета по физическа култура и спорт на Държавната дума няма отговор дали те могат да се измъкнат от ситуацията: „Утре вечер ще мога да дам повече или по-малко вярна информация. Сега никой не може да ви даде вярна информация“.
Могат ли руските спортисти да се отърват от повикването от армията? Не в началото. "Професионалните спортисти, които редовно преминават обстойни медицински прегледи, едва ли ще бъдат обявени за негодни за военна служба по здравословни причини. Решението на мобилизационния проект и на военномедицинските комисии може да се обжалва в съда, но укриването от военна служба след получаване на призовка е престъпление“, казват руските медии.

Кои спортисти са показали подкрепата си за Путин?
Путин „покани“ няколко спортисти на масов фестивал в Москва миналия май на стадион „Лужники“ . Събитието беше посетено от световния и олимпийски шампион по плуване Евгений Рилов; скейтърите Виктория Синицина и Микита Кацалапов, Владимир Морозов, олимпийски вицешампион, ски скачачите Ирина Аввакумова и Евгений Климов, вицешампиони в смесената дисциплина на Зимните игри в Пекин, гимнастичките Виктория Устинова (16 г.) и Владислава Узарова (17 г.), олимпийски отборни шампиони в Токио и близначките Дина и Арина Аверини, гимнастички от националния отбор по художествена гимнастика. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена