Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Moody’s: Българският банков сектор e все по-стабилен

Растящи печалби, високи капиталови буфери и стабилно финансиране са стълбовете, които ще продължат да подкрепят перспективите пред банките в България, става ясно от анализ на Moody’s Investors Service за банковия сектор и финансовата стабилност в страната.

Рейтинговата агенция отбелязва подобрение по отношение на стабилността в България, но същевременно насочва вниманието и към активите, при които според нея рискът все още е значителен.

„Рентабилността на българските банки нараства от ниска база и очакваме повишението на приходите да продължи, макар и с по-бавен темп“, коментира Константинос Кипреос, старши вицепрезидент в Moody’s Investors Service. „Ръстът във възможностите за бизнес заедно с увеличението на кредитирането ще подпомогне както лихвените, така и нелихвените доходи”, допълва още той.

Нетната печалба в банковия сектор в България нараства с 41% през 2016 г., достигайки 1,3 млрд. лв., което е еквивалентът на възвращаемост на инвестирания капитал в размер на 10,4%. Положителен фактор са и по-ниските провизии за загуби от кредитиране, както и намаляването на разходите.

Българските банки, които са предимно насочени към депозитния бизнес, печелят и от стабилното финансиране, което идва основно от депозитите, и високата ликвидност. Депозитите, с изключение на тези на правителството и на кредитните институции, представляват 79% от всички активи към декември 2016 г., а задлъжнялостта спада.

Съотношението заеми – депозити бележи подобрение от 101% през декември 2012 г. до 75% към декември 2016 г. Банките поддържат значителни буфери от ликвидни активи, които основно включват парични и междубанкови баланси, генерирайки 40% от всички активи, пише в анализа на Moody’s Investors Service.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.