Норвегия №1 по балтии и картони

В понеделник Норвегия откри вражески огън по България. Нападките дойдоха в навечерието на важния сблъсък между двата тима, влезли в задочен спор за първото място в своята група от Лигата на нациите. Това само показа, че скандинавците са тези, които се чувстват уязвими преди решителната среща в Осло. Показаха и че напрежението е в техния лагер. И с право, защото те ще търсят задължителна победа и реванш за поражението в София с 0:1 отпреди месец. А и явно са си правили други сметки след жребия, но те не излизат за момента.

Селекционерът им Ларс Лагербек дори обяви, че може да си тръгне, ако не ни бие. Сякаш ние сме Фарьорски о-ви, а не четвърти в света, макар и отпреди 24 години. За капак пак той обясни в понеделник как в ДНК-то на „лъвовете“ било заложено да лежат по терена. Опитният иначе специалист визираше мача на националния стадион „Васил Левски“ през септември, когато отново разкритикува стила ни на игра.

%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b5%d0%ba

Не отива обаче на човек, водил през годините Швеция, Нигерия и Исландия, да показва липса на уважение към съперника. При все, че ни е побеждавал толкова пъти със своята родина. Явно обаче той и неговият щаб не умеят да губят. Важно качество, което не всеки притежава. Но както е казал американският поет Карл Сандберг: „Да умееш да губиш означава да се научиш да печелиш“. Не личи норвежците да са стигнали до този футболен урок в развитието си. Може би това е и причината да не участват на голям форум вече 18 години.

А напук на думите на Лагербек, статистиката показва нещо съвсем различно – Норвегия е най-грубият отбор в нашата група. Данните са на УЕФА, под чиято егида се провежда и турнира. А американският гигант ESPN ги потвърждава на своя сайт.

Според показателите, скандинавците са лидери в две отношения – по извършени нарушения и по картони. Красноречиво. Дори във въпросния двубой на националния стадион „Васил Левски“, те са направили внушителните 29 фаула. Нито един друг отбор в групата ни не може да се похвали с подобно „постижение“. В мача срещу Кипър селекцията на Лагербек е нарушила правилата в 21 случая. Общият брой фаулове на норвежците след първите им три мача е 62 или средно по над 20 на среща. На втора позиция по този показател е Словения с 50. А отборът на Петър Хубчев е действал най-чисто от своите конкуренти - 40 нарушения. Кипър е с 49.

Е, г-н Лагербек, кой е лошият в случая? Тук някъде е хубаво да се вметне, че след първите три кръга от груповата фаза от Лига C e показан само един червен картон... и той е за същата тази Норвегия. И по този показател „викингите“ са лидери – 7 жълти и един червен картон. Останалите три отбора са с по 7 жълти картона.

Така че, г-н Лагербек, когато сочите с пръст някого, не забравяйте, че другите три сочат към вас. Което ще рече, че когато критикувате, първо вижте себе си...

Коментари

Задължително поле