Нова защитена зона може да опази светилището на Асклепий

Сдружение изрази своето желание землищата на селата Ветрен дол и Паталеница да бъдат обявени за защитена зона и в нея да попадне светилището на тракийския бог Асклепий. Такова искане са внесли на 25 март в екоминистерството от сдружение "Къркърия", съобщи на пресконференция председателят му Йонна Петрова. Представители на сдружението, археолози, любители на историята, местни жители, местната власт и депутати от района искат да защитят все още непроученото докрай светилище. Три фирми са внесли инвестиционни предложения за разкриването на кариери в района, съобщи преди няколко месеца проф. Валерия Фол в социалните мрежи. Сега става ясно, че две от тях са на проучвателен етап, а третата фирма вече е направила сондаж и е оградила имота.  Живеещите в района няма да позволят тези кариери да бъдат разкрити, каза пък кметът на Ветрен дол Георги Янев на пресконференцията. "Не искаме кариери, светилището трябва да се запази, готови сме и на протестни действия", добави кметът на Паталеница Стоил Фърцов. В събота казусът ще претърпи обществено обсъждане във Ветрен дол. 

"Сега е моментът да се реши дали районът да се превърне в лунен пейзаж и всички наоколо да дишат прахоляк или да се направи дългосрочна стратегия за запазването на светилището и за развитие на културен, еко и селски туризъм, който да носи сериозни приходи на хората", обясни проф. Валерия Фол. През III - IV в, когато светилището е работело, районът е благоденствал заради посетителите му, било е толкова известно, че са открити благодарствени писма дори в древен Рим, допълни още тя. Светилището все още не е проучено изцяло, като след подобна процедура трябва да се реставрира и консервира. 

Землищата на засегнатите села изобилстват от редки и защитени видове животни, каза гл. ас. д-р Николай Коджабашев, преподавател в Лесотехническия университет, който е направил проучването за доклада до МОСВ. Флората и фауната са изследвани повече от година. Районът може да се картира, като се посочат местата на различните защитени животни и растения, да се направят и екопътеки.  Първи преди месеци реагира и кметът на Пазарджик Петър Куленски, който обяви, че е задължително да се направи така, че светилището да се запази. Миналия месец доброволци почистиха района и вече по-ясно се вижда къде е това стратегическо за траките и за нас като техни наследници място.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони