Новият инвеститор в Алепу: Строежът не е в защитена територия 

 

Спазени са всички законови изисквания

Новият инвеститор във ваканционния проект в Алепу - Стоян Василев, бе категоричен, че бъдещето ваканционно селище, чието право за строеж той закупи наскоро, не е в защитена територия. 

Това, което в момента се вижда построено, е Етап 1 от проекта, който включва изграждане на геозащитно съоръжение на свлачищен откос. „Тук не е извършено брегоукрепване, а укрепване на свлачището. Към момента, ние не сме извършили брегоукрепване, както твърди един мой колега общински съветник от Бургас. Това са две различни дейности и много моля те да не се бъркат, защото те се изпълняват по различна нормативна база“, обясни Стоян Василев пред Нова телевизия. И допълни, че и съгласувателните процедури за тези дейности също са съвсем различни. И подчерта, че свлачището е регистрирано и документирано още през далечната 2009 г. в „Геозащита“ – Варна и понеже се намира в частен терен – собствениците трябва да го укрепят.

Ваканционно селище, а не хотел, ще е това, което ще се изгради пред укрепителното съоръжение. То има вече ново име - „Антеа Резидънс“, както е и най-старото име на близкия курортен град Созопол. Между терена на комплекса и морето има още два имота – общински и държавен.

Защитеното блато Алепу също отстои на близо километър от обекта. „То не е било и няма да бъде застрашено по никакъв начин от изпълнението на проекта“, увери Стоян Василев. Той допълни, че по време на съгласувателните процедури имат две писма от РИОСВ – Бургас, в които се потвърждава, че обектът на комплекса не попада в защитена територия.

Стоян Василев сподели, че се е включил в проекта, защото като инвеститор, строител и хотелиер познава и работи в района и „самият факт, че има опасност да бъде зарязан и да бъде поредната бетонна гробница, ме смущаваше"."Основната ми идея е тук да има един завършен обект, а не бетонен паметник“, допълни инвеститорът.

Очаква се съдът да се произнесе относно доколко е законно разрешителното за строеж. Стоян Василев е готов да предостави всички документи от съгласувателните процедури, в които се вижда, че няма нарушение на нито едно предписание от нито една институция. „Цялата процедура се е движила по буквата на закона“, подчерта той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини