Новият шеф на съдиите: Важно е да намалим грешките, ще работя със съдиите, не с клубовете

Новият председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Виктор Кашай беше категоричен, че неговата работа е свързана само и единствено с подобряването на съдиите ни. Унгарецът подписа по-рано днес договора си, който е с продължителност от година и половина.

„Съдийството винаги е много интересен проект, независимо къде е, навсякъде по света. Навсякъде има натиск и голям интерес. Щастлив съм, че с мен се свързаха от България, надявам се, че ще мога да помогна с моя опит в този проект“, заяви Кашай на първата си пресконференция у нас, цитиран от БНТ.

„Най-важният проблем в съдийството са грешките. Ако нямаше грешки и аз нямаше да съм тук. За мен е важно да помогна на съдиите да намалят грешките. В момента събирам информация за българските съдии, искам първо да се запозная с проблемите, да имам цялостна картина, а след това с моите колеги, ще се опитам да помогна. Дайте ми малко време да се запозная с проблемите, да събера повече информация. Невъзможно е да изчезнат всички грешки, не можем да гарантираме, че няма да има грешки, но ще работим за подобряването на съдийството“, сподели Кашай.

Унгарецът ще ръководи както работата на съдиите, така и на отговорниците за системата за видео повторение по време на мачовете - ВАР.

„Много съм щастлив, че тук има ВАР, защото помага на всички, много е полезна за съдиите, клубовете и феновете. Това е първият сезон в България, в който се използва ВАР – в 131 мача досега, съдиите се нуждаят от повече опит, за да се подобрят. Подобряването е възможно само с натрупването на повече опит. Не бива да забравяме, че е изцяло нова система. Това е коренно различен протокол и усещане за взимане на решения, затова се нуждаят от време“, добави международният съдия от близкото минало.

„Не е моя работа да водим курсове с отборите, моята работа са съдиите. Няма да работя с отборите, идвам тук с определена работа и тя е свързана с реферите. Разбира се, ние сме в контакт, защото искаме футболът да се развива. Най-важното за мен е да подобря представянето на съдиите. Клубовете трябва да повярват в моя неутралитет, идвам тук с моята репутация“, уточни още Виктор Кашай.

Относно Георги Кабаков, който е считан за най-добрия български съдия на международно ниво, Виктор Кашай сподели, че се надява у нас да намери още таланти като него.

„Георги Кабаков има добра репутация. Миналата седмица беше в Абу Даби за курс за съдии, номинирани за Световното първенство. Понякога се успява, понякога не. Не е лесно да ръководи мачове на световно, не е лесно да си най-добрият рефер, но е нещо специално, че той е там. Моята работа е да открия не само Кабаков, но и други рефери за международно ниво. Георги Кабаков е най-добрият в момента в България, затова се надявам той да получи шанс за Модинала, но няма да е лесно. Съдийството не е спринт, а маратон, затова е необходимо време. За международна кариера е необходимо време, много усилия и повече мачове, за да се стигне до европейски турнири. Тук съм, за да открия диаманти за бъдещето, които да шлифоваме“, добави Виктор Кашай.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт