Няколко фондации обявиха създаването на Национален пакт за четенето

На официална пресконференция бяха очертани първите стъпки в борбата с функционалната неграмотност и дезинформацията

На официална пресконференция по случай първия Ден на четенето в България (17 ноември) беше обявено създаването на „Национален пакт за четенето“, с който призовават гражданите, синдикатите, националната и местната власт да работят заедно в името на четенето. Мисията на обединението е четенето да бъде осъзнато като основен приоритет, от който зависи развитието на индивидите, здравето и социалното благополучие. В пресконференцията взеха участие организаторите на Деня на четенето – Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“, Виктория Бисерова, издател, преподавател и член на сдружение „Книги и четене“, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки“, Александър Шпатов, писател и съосновател на фондация „Четене“ и Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на АБК. Специален гост на пресконференцията беше зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

„Усилията ни не спират дотук, защото Денят на четенето е само символ, който всяка година да ни напомня колко важно е да се чете. Невъзможността да анализираш прочетеното се отразява на всички сфери на живот и води до понижаване качеството на средата.“ – заяви Валентина Стоева. – Първите стъпки за превенция на функционалната неграмотност са вече очертани. Ще работим по програма за осигуряване на книга на новородените в България, включена в пакета за първа необходимост при раждане.“

Организаторите на Деня на четенето са решени да направят всичко по силите си към обединението „Национален пакт за четенето“ да се присъединят повече граждани, представители на частния сектор, правителствени и неправителствени организации, които заедно да превърнат четенето в приоритет.

Националният пакт за четенето, с очертани целите и мисията на обединението, е достъпен на сайта на фондация „Четене“ (https://readingfoundation.bg/n...). Към него може да се присъедини всеки, който вярва, че „четенето дава възможности“.

Партньори на инициативата „Ден на четенето“ са фондация „Глобални библиотеки“, Българска библиотечно-информационна асоциация, асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, дигитална агенция „BookMark“ и „Площад Славейков“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование