КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Борисов към министрите: Забранявам да се месите в конфликтите между другите институции

Нинова: Огласяването на СРС-тата е опит да се сплаши президентът

Зони без автомобили предвижда Столичната община

Средногодишно са спазени нормите за фини прахови частици

Основна цел на проекта е да се намерят източниците на замърсяване

Столичната община разработва план за въвеждането на зони, в които да не бъдат допускани автомобили под определена еко категория. Това е една от мерките по програмата за чистото на въздуха, обясни зам.-кметът по екологията в столицата Йоана Христова. Става въпрос за централните части на столицата, в които или няма да могат да влизат замърсяващи превозни средства, или въобще ще бъдат забранен за коли.
“Това биха могли да бъдат и зони, които са изцяло освободени от транспорт и на влизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат както улици, така и цели карета. Биха могли да се предлагат само в дни, в които има регистрирани превишения на нормите за фини прахови частици, или да бъде взето решение те да бъдат постоянно действащи”, обясни Христова. По думите є всичко зависи от това доколко ефектът от подобни зони би оказал влияние на качеството на въздуха. При одобрение те ще залегнат като една от мерките в новата “Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г., която ще се финансира по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020”. Общата стойност на проекта е 412583.87 лева, а негов бенефициент е Общината. Реализацията му ще бъде с финансовата помощ на Кохезионния фонд на ЕС, както и национално съфинансиране от държавния бюджет и Столичната община. За изпълнението му са предвидени 23 месеца.

Христова подчерта, че основната цел на проекта е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха и ще търсят новаторски неща, които са с доказан ефект. Ще бъде продължена практиката за миене на улици и за въвеждането на зелен билет, в дните, в които нормите за фини прахови частици са в пъти превишени. Зам.- кметът по екологията отчете още, че в рамките на действащата програма е спазена средногодишната норма от 40 микрограма на куб. метър на фините прахови частици, което е постижение за общината. “Имаме пълно съответствие във всички станции”, добави Христова.

За подобряване качеството на въздуха в София във вторник започна миене на улици и булеварди в кварталите “Люлин”, “Възраждане”, “Кремиковци”, “Триадица”, “Сердика”, “Илинден”, “Надежда”, “Подуяне”, “Слатина”, което ще продължи и днес. Ще се мият още бул. “Царица Йоана”, бул. “Ботевградско шосе”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Железопътна”, ул. “Божурище”, съобщиха от общината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.