На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на ЕС

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

На етикета не пише, че цитрусите са третирани с глазиращи агенти

Боядисани портокали, мандарини и лимони се продават на пазара у нас. Проверка на Българската агенция по безопасност на храните е установила пет търговски обекта, в които се предлагат цитруси, обработени с глазиращи агенти Е 904 и Е 914.

И двете добавки – Е 904 – така нареченият шеллак и Е 914 – окислен полиетиленов восък, са разрешени за употреба в храните, както и за обработка на кората на плода, за да изглежда лъскава.

Инспекторите са установили обаче, че на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че добавките са използвани.

В други четири търговски обекта са открити цитруси, обработени с консерванти (препарати за растителна защита). Те са в безопасни количества, но правят кората на плода негодна за консумация, обясниха за “Труд” от БАБХ. На етикета обаче липсва писмено предупреждение за потребителите, че кората не става за ядене.

“Най-често у нас се използва вакса за боядисване на кората на портокали, лимони и грейпфрути. Става въпрос за веществото тартразин – Е102 (жълта боя), която се използва и в направата на лимонади и сладкиши”, коментира за “Труд” Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Потребителят винаги може да разбере дали портокалът е оцветен, ако като го избърше с мокра кърпичка, по нея остане жълта боя, обясни той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Откак демокрацията дойде всякакви идиотщини с храните срещаме.
    Преди нямаше такива неща само истински продукти имаше.

  2. Да, разказвали са ми, че е нямало банани например. Но ябълки и круши е имало безспорно, поне в селата.
    Ама сега като ги има и другите, защо пък трябва да се боядисват? Защо да не се продават такива, каквито са?
    Ами няма да ги купуваме. Нека си ги ядат самите търговци.

  3. Do Kitaetz. Ne sa ti razkazvali dosta4no! Mejdu Noemvri i Mart edinstvenite produkti koito mojeha da se kupqt v plod -i -zelen4uk bqha Kartofi, luk, morkovi, Kiselo zele i skapani qbalki. Po Koleda za deset dena puskaha v opredeleni magazini v tzentara, s golqmi opashki i mnogo skapi: portokali, mandarini i banani. Po-selata beshe oshte po-zle, ako sam ne si si nabral i spestil, v plod i zelen4uk magazin, namashe absoliutno nishto drugo osven raftove s konservi.

    1. Много по-зле беше плод-зеленчук във „великата страна на Ленин“. Още помня празните рафтове, по които единствено имаше десетина консерви с краставички, вероятно български.

    2. Може би сте прав. Аз съм роден през ’73 г. извън територията на днешна България и знам съвсем малко факти за този период.
      Но въпроса е защо трябва да се боядисват тези продукти, които се продават днес на пазара?
      И наистина не знам дали не е по-добре въобще да не се консумират такива продукти отколкото да се тровим с разни бои.

      1. Имате правилна, желязна логика. За портокалите и лимоните причината е да имат по-добър „търговски вид“ от други, които не са оцветени и да се продадат по-бързо и по-скъпо. Но това не е нищо: в България почти всичко е фалшиво и измамно: оцветяват тлъста кайма с червена боя, хляб с какъвто цвят им трябва, в колбасите и сиренето слагат вредни съставки и т.н. Щом влезете в български магазин вие ве сте ЖЕРТВА каквото и да си купите. За съжаление измамата с храни е глобална, не е само в България. Но като млад човек, роден извън България трябва вече да знаете, че България е държавата на мафията, мястото, където лъжата и измамата са национално богатство. Казвам „богатство“, защото хората се възхищават от измамници, тарикати и мутри и се стараят да им подражават. Това е наследство от руския фашистки режим 1944-1989, когато Лъжата и Измамата бяха единствения начин за общуване между хората. А по този въпрос има написани много книги и статии; може да се състави огромна Енциклопедия на Лъжата при комунизма. След като живеете в пост-съветска България, трябва да се пазите от всеки и навсякъде, защото 80% от хората, с които контактувате ще се опитат да ви измамят. Търсете утеха в прекрасната българска природа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.