Още двама спортисти от Беларус отказаха да се връщат в страната след Олимпиадата

Белоруската спортистка Яна Максимова и нейният съпруг Андрей Кравченко, заявиха, че няма да се върнат в родината си след инцидента с Кристина Тимановская на Олимпиадата в Токио. От своя страна Цимановская, която отказа да бъде принудително репатрирана, след като участва в Игрите, намери убежище в посолството на Полша в Япония и вчера пътува до Виена, въпреки че Максимова я призова да се установи в Германия в социалните мрежи.

"След всички събития, които са се случили, не смятам да се връщам в Беларус. Имам малка дъщеря, не мога да поема рискове. Аз съм от тези хора, които не могат да мълчат. Когато живеех и тренирах в Беларус, те не ме пуснаха да си тръгна “, каза Максимова, която в момента е със семейството си в Германия. Спортистката уточни в Instagram, че съпругът й също е взел решението да не се връща. Андрий Кравченко беше един от 400-те спортисти, подписали отворено писмо през август 2020 г., в което осъждат фалшифицираните президентски избори и насилието от страна на силите за сигурност срещу мирни протестиращи в Беларус. Малко след това той бе изключен от националния отбор на Беларус.

Освен това Максимова разказа опита си като спортист в страната си: "16 години се състезавах за националния отбор. Когато резултатите ми спаднаха, ме изпратиха при психолог, въпреки че съм много силен спортист. Целият персонал знаеше това." Спортистката, която се надява да продължи кариерата си в Германия, добави: "За наше голямо съжаление, сега може да загубите не само свободата си, но и живота си в Беларус."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт