Пътешествие през вековете разкрива богатата история на Силистра

Едно от скритите съкровища на Силистра е уникална римска гробница от 4-ти век. За да я видите е добре да заявите посещението си предварително в Археологическият музей на града. Това е и единственият начин да видите пощадените от хилядолетията й стенописи, тъй като достъпът до забележителността е ограничен с цел предпазването й за поколенията. Гробницата е от епохата на император Константин I Велики впечатлява с богатата си украса. Рисунките са буквално навсякъде. Стените на гробницата са изрисувани с ловни сцени и с цветни растителни, животински и геометрични мотиви. Сред най-впечатляващите стенописи са тези на господарите, които вероятно са поръчали гробницата и на техните слуги.

Последният дом е на патриций

Господарят е изобразен в цял ръст, облечен в костюм на знатен римски пълководец – магистрат. Предполага се, че е бил патриций. В ръката си държи императорска грамота – кодицил. До него е знатната му съпруга, а от двете страни към тях са насочени прислужници, които поднасят съдове и пособия за ритуално измиване, тоалета и елементите на костюма на господаря – магистрат.

Заради украсата на гробницата се предполага, че собственикът, който я е поръчал е езичник, но при изографисването вече се долавят и елементи от налагащата се нова вяра в империята – Християнството. Художникът, който така майсторски е изписал гробницата остава анонимен, нещо обичайно за древността. Но се предполага, че е бил от Източните провинции на Римската империя, вероятно от Египет или Сирия.

Никога не е използвана по предназначение

Гробницата е с височина 2,30 метра, дължина 3,30 метра и ширина 2,60 метра. Изградена е от полуобработени камъни, споени с розов хоросан, а сводът й е запълнен с тухли. След откриването й през 1942 година над нея е построена сграда, която да я запази непокътната за поколенията. Самата гробница никога не е използвана по предназначение, като се вярва, че собственикът й е избягал от древна Силистра по време на нашествието на готите в края на 4-ти век.

Вижте залеза от градския парк

 

И тъй като така или иначе вече сте в Силистра ви предлагаме да посетите и други интересни обекти в брега край Дунав. Първо можете да започнете с разходка по крайбрежната алея, която е много зелена и ви дава възможност да се насладите на бавното движение на водите на внушителната река Дунав или да погледате залеза, който всяка привечер сътворява специален спектакъл за посетителите на града.

В градски парк и в близост до него се намират и останките от южната крепостна стена на изградения в края на 3-ти и началото на 4-ти век кастел на брега на Дунав. И руините на епископската и патриаршеска базилика, издигната през втората половина на 9-и век. Както и запазеното от вековете от римската градска вила.

Ако сте изкушени от историята, непременно посетете и Археологическият музей. Той се посещава в бившия клон на Румънската национална банка в града, а сградата е обявена за паметник на културата. В него можете да разгледате медни брадви и тесли от 5000 г. пр. Хр., както и бронзови такива, направени около 3000 години по-късно. Пътешествието ви през историята на региона ще премине покрай открит тракийски шлем, амфори и предмети от времето, през което траките са владеели тези земи.

Сред най-атрактивните експонати обаче са тези от римската епоха. Можете да видите как точно е изглеждал средновековният Дръстър, както е старото име на Силистра. Впечатляващи са римска погребална шлем-маска с изобразени грифони, параден кавалерийски шлем, колесницата с богата украса, мечовете със скъпоценни камъни и златните накити. Експозицията се допълва от статуите на римски императори, граждани на Дуросторум и богове.

Няма как да не ви остави без дъх поне за миг слънчевият часовник с образа на Орфей.

Сред експонатите още колона на българския хан Омуртаг, българските и византийски владетели и сановници, позлатен колан на дръстърски аристократ,  златни обеци с монограма на Тертер, както и една от най–големите колекции средновековни кръстове от 10-13 век.

В близост има османска крепост и тракийски светилища

В непосредствена близост до града се намира и крепостта „Меджиди табия“, изградена в периода 1840 -1853 г. Вдигнатата от османците твърдина заедно с още осем отбранителни съоръжения имала за цел за запази подстъпите към града.

Съвсем близо до Силистра се намират и две групи скални манастири и тракийски светилища – край село Балик и край село Стрелково. За съжаление те не са твърде лесно достъпни, макар че до част от тях има указателни табели и може да се стигне до подножието им с кола. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Опознай България