Българите не са големи почитатели на постните ястия. Има обаче няколко безмесни рецепти, които са класика и са в сърцето на всеки. Бъдни вечер е нощта, носеща аромати на боб и тиква с мед и канела. Това ухание не изпълва само ноздрите, но и душата. Вижте класическите и така любими ястия за трапезата на Бъдни вечер.
Необходими продукти:
• Кисело мляко – 400 гр.
• Сода – 1 ч.л.
• Брашно – 750 гр. (около 2 ч.ч.)
• Бакпулвер – 1 пакетче
• Яйца – 1 бр.
• Олио – 4 с.л.
• Сол
• Захар
Киселото мляко се разбърква със содата и се изчаква да шупне. Междувременно брашното се пресява в тава и към него се добавят бакпулверът, солта и захарта.
Когато киселото мляко се е надигнало, към него се прибавя мазнината. Следва добавяне на брашното към течната смес. Трябва да се замеси меко тесто, което после да се сложи в намазнена тава и да се надупчи с вилица.
Обърнете внимание, че се слага в студена фурна, включена на 200 градуса, която по-късно се намалява на 180 градуса. Питката се пече около 20 – 30 мин. Накрая можете да намажете повърхността на питката с жълтък и да я върнете във фурната за още няколко минутки.
Необходими продукти:
• Сушени плодове – 500 гр. сливи, череши, ябълки, кайсии, грозде, смокини
• Мед – 100 гр.
• Захар – 100 гр.
• Канела – 1 пръчка
• Ванилия – 1 пакетче
• Карамфил – няколко зърна
• Лимонени кори – от 1 лимон
Измийте сушените плодове и ги накиснете в студена вода поне за 12 часа.
След това прецедете водата им през ситно сито и ги сложете заедно с нея да врат, като добавите захарта и канелата. Щом плодовете омекнат, прибавете меда и ванилията.
Ошавът за Бъдни вечер се поднася охладен, в голяма стъклена купа.
Необходими продукти:
• Боб – 2 ч.ч.
• Моркови – 2 бр.
• Лук – 1 глава
• Чесън – 2 скилидки
• Олио – ½ ч.ч.
• Червен пипер – 2 ч.л.
• Пушен червен пипер – 1 щипка
• Джоджен – 1 ч.л.
• Домати – 2 бр.
На първо място бобът трябва да се накисне в студена вода от предния ден и така да престои през нощта.
Когато дойде моментът за готвенето, излейте водата, в която се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона. След като бобът заври сменете водата и изчакайте да заври отново. Може да направите тази процедура още веднъж. Накрая налейте толкова вода, че да покрие боба с един пръст и го върнете на огъня. Особено важно е да не слагате сол!
Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб. Следват скилидките чесън, джоджена и половината олио. Оставете боба да ври на слаб огън до пълно сваряване (около час и половина). След като бобът е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати, както и солта.
В края на рецептата трябва да запържим боба. В тиган изсипете останалото олио и след като се сгорещи включете останалата половина от лука и морковите. Добавете и червения пипер, разбъркайте за около 20-30 секунди. Налейте 2 – 3 черпака от боба в запръжката, разбъркайте и върнете цялото количество в тенджерата. Оставете да заври за около минута и бобът е готов!
Необходими продукти:
• Зеле – 1 малка кисела зелка
• Ориз – 1 ч.ч.
• Праз – 1 стрък
• Олио – ½ ч.ч.
• Дафинов лист – 1 сух и натрошен
• Черен пипер – ½ ч.л.
• Чубрица – 1 щипка
• Червен пипер – ½ ч.л.
• Сол
Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми.
Загрейте мазнината и запържете накълцания праз. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте малко гореща водичка и бъркайте, докато леко набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.
Разпределете плънката върху зелевите листа и оформете средни по размер сарми. Подредете зелевите сармички в тенджера и накрая ги залейте с малко мазнина. Притиснете ги най-отгоре с чиния и ги залейте със зелев сок, докато ги покрие.
Сложете постните сарми да се варят под капак до увиране на ориза и до изпарение на водата.
Необходими продукти:
• Тиква – 1 кг.
• Мед – 5 с.л.
• Орехи – 1/3 ч.ч.
• Прясно мляко – ½ ч.ч.
• Вода – ½ ч.ч.
• Канела – 1 с.л.
• Стафиди – пожелание
Тиквата се обелва и се нарязва на големи парчета. Те се поставят в подходяща тава и се заливат с прясното мляко и водата.
Десертът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността се изпари наполовина.
Тавата се изважда от фурната и върху всяко парче печена тиква се поставя по малко мед и орехи. Поръсва се с канела и стафиди и се връща обратно във фурната. Пече се, докато се запекат добре ореховите ядки.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш