Петър Стойчев преплува и протока Молокай в Хавай

Петър Стойчев постигна нов връх в невероятната си кариера – преплува и протока Молокай в Хавай, като го направи в най-дългото изпитание в кариерата си, продължило 18 часа, съобщи той във Фейсбук. 

"От тъмно до тъмно! Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven - Молокай в Хавай е с дължина около 45 км. Стартирах преплуването в 3:01 ч сутринта от плажа Капухи на остров Молокай. Преплувах разстоянието за 18 часа и 53 минути и финиширах в 21:54 ч на плажа Макапау в Оаху. До средата на дистанцията се движехме според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18.8 км. Продължих в доброто темпо. Докато не се появи силно насрещно течение с около 3 километра в час срещу мен. Започна борба със силното насрещно течение, продължила около 10 часа, за да изплувам около 12 километра. Напредвах много бавно! На 15-ия час след старта ни свършиха подкрепителните напитки! Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех – около километър на час. Но нито за момент не си помислих да спра и да се откажа!", написа Стойчев. 

"На финала ме чакаха българи, живеещи в Хонолулу. Чакали са ме повече от 6 часа. Посрещнаха ме с българското знаме, хавайски венци и шампанско. Сред тях бяха и моите приятели от България, Иван Бацанов (бивш плувец от Велинград, а сега треньор в Хонолулу) и приятелката му Велислава и Стефан Пампулов (син на известния тенисист и треньор Матей Пампулов) и жена му Мелиса. Досега най-дългото ми плуване в цялата ми плувна кариера беше малко под 11 часа, но след днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа! С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан станах и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай. Вече 4 от маратоните от Oceans Seven са покорени! Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай. Останаха още три! И вече гледам към тях. Изтощен, с поражения по тялото след 19 часа във водата под хавайското слънце, но с уникалното чувство на горд българин!", добави той. 

"Специални благодарности на Иван Златинов, който беше неотлъчно до мен и по време на това голямо предизвикателство! Благодаря на моят треньор Красимир Туманов!", написа щастливият плувец в прлофила си във Facebook.

Стойчев е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) и е признат за най-успешния състезател в света по плувен маратон. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води в Шанхай през 2011 г. Петър Стойчев е първият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ. Участва четири пъти на олимпийски игри като състезател. В Сидни 2000 и Атина 2004 стартира на 400 и 1500 м свободен стил, припомни БТВ.

Знаменосец е на България в Пекин 2008. Завършва на 6-о място в олимпийското маратонско плуване.

По-късно тази година ще участва на петите си олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн - като част от екипа на Техническия комитет по плуване към World Aquatics.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена