Politico: Думите на Макрон за изпращане на войски в Украйна влошиха ситуацията в Киев

Скандалното изявление на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна само влоши ситуацията в Киев, пише Politico.

Според френски официални лица коментарите на Макрон са имали за цел да стимулират западните сили и да разпалят дебат относно това какво е необходимо, за да се предотврати победа на Русия.

Но ако забележките на френския лидер имаха за цел да изпратят твърдо предупреждение към Кремъл, те се провалиха грандиозно - всъщност постигнаха точно обратното. За възторжена радост на Кремъл, коментарите на Макрон разкриха разделенията и разривите на Запада, предавайки паника относно военното състояние в Украйна. „Думите на Макрон само разкриха разцеплението и разногласията на Запада, записвайки паника относно състоянието на нещата в Украйна“, се казва в материала.

В статията се отбелязва, че френският президент има начин да прави монументални изявления, които по-късно безсрамно отменя или забравя, но идеята за изпращане на войски на НАТО се откроява като „явно недоразумение“ не само на неговите колеги, но и на европейските публичен.

Politico цитира голямо проучване сред жители на 12 страни от ЕС, според което 20% от анкетираните прогнозират победа на Русия и само 31% казват, че Европа трябва да подкрепи Украйна.

Изданието подчертава, че всичко това поставя Украйна в трудна ситуация.

"Поради липса на жива сила и боеприпаси Киев няма да може да проведе сериозно контранастъпление тази година. Всичко, което може да направи, е да издържи до следващата година", завършва материалът.

Думите на Макрон бяха разкритикувани от властите на други страни от ЕС. Така германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че никой не е подкрепил предложението на френския президент, а испанският външен министър Хосе Мануел Албарес също подчерта , че „няма да има испански войски в Украйна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа