Politico: Унгария ще блокира ветото върху новите газови санкции на ЕС срещу Русия

Безпрецедентното усилие на ЕС да накаже доходоносния газов сектор на Русия вече се сблъсква с познат враг на санкциите - Унгария, пише Politico.

Страната изрази значителни резерви относно новото предложение по време на първоначалните разговори между посланиците миналата седмица, според няколко души в залата – като отказа да се противопостави направо на мярката, но показа своята предпазливост. Върховният пратеник на Унгария каза, че страната му ще блокира всякакви санкции, които повишават разходите за енергия в Европа.

„Ние ще анализираме пакета, но няма да подкрепим нищо, което може да има отрицателно въздействие върху газовия пазар на ЕС“, каза унгарският служител по време на среща на дипломати в сряда, според двама дипломати, запознати с дискусиите.

Санкциите биха забранили на страните от ЕС да реекспортират руски втечнен природен газ (LNG), което потенциално лишава Москва от значителни печалби. Но те няма да спрат покупките на руски газ от ЕС или да засегнат пряко бизнес интересите на Унгария. Все пак Унгария е силно зависима от руския износ и отдавна се противопоставя на допълнителни енергийни санкции срещу Москва, които изискват единодушна подкрепа от всички 27 страни от ЕС.

Няколко други държави, включително Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за мерките по време на първоначалните разговори, според присъстващите. Но най-колеблива беше Унгария.

„Когато става дума за енергия, те се тревожат“, каза един дипломат от ЕС пред POLITICO, който като останалите получи анонимност, за да обсъди деликатните разговори при закрити врата. „Те се опасяват, че това ще дестабилизира пазарите, дори косвено.“

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи санкциите за LNG миналата седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи санкции към доходоносния газов сектор на Москва.

Натискът е значителна промяна в стратегията на ЕС, идваща с увеличаване на доказателствата, че усилията му да намали приходите на Кремъл от изкопаеми горива, използвани за финансиране на войната му в Украйна, се провалят.

Досега Брюксел стоеше настрана от санкционирането на преохладения газ, като цените бяха повишени и някои страни се нуждаеха от него, за да запазят светлините. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за внос на руски LNG, голяма част от който след това се реекспортира в страни, включително Германия и Италия.

И все пак и Берлин, и Рим наскоро предложиха колеблива подкрепа за санкциите за LNG. А европейските пазари на втечнен природен газ са далеч по-стабилни, отколкото бяха веднага след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което дава на Брюксел по-свободни ръце за налагане на ограничения, каза Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в разузнавателната фирма ICIS.

„Виждаме, че глобалният пазар на LNG става значително по-дълъг от 2026 г. – което означава повече предлагане, отколкото търсене – което означава, че има много повече място за дишане и е вероятно да видим цените да стават по-евтини в световен мащаб“, каза той.

Въпреки това, предупреди Марцек-Мансер, докато енергийните пазари в централноевропейските страни като Унгария се стабилизираха през последните месеци, всякакви промени в доставките могат да направят цените за потребителите „много, много нестабилни“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят