Председателят на БФ Хандбал Росен Добрев за Евро 2021: В момента спортът спасява бизнеса

През уикенда в Несебър приключи държавното първенство по плажен хандбал, което беше и генерална репетиция за Евро 2021 във Варна. Шампион при мъжете стана ХК Асти 91, а при дамите - ХК Люлин София. От 13 до 18 юли 19 държави ще спорят на Европейското във Варна за медалите при мъжете. България е в група с Хърватия, Полша, Швейцария и Швеция. 18 отбора участват в надпреварата при жените, като България е в група с Унгария, Хърватия, Норвегия и Румъния. От 8 до 11 юли на варненския плаж ще се проведе и Европейско първенство за юноши и девойки до 17 години. За очакванията от шампионата, както и за плановете за развитието на хандбала в България, разговаряме с председателя на Българската федерация Росен Добрев. 

- Г-н Добрев, какво е нивото на плажния хандбал у нас?
- Шампионати по плажен хандбал се провеждат от 1995 г. В държавното първенство участват 12 мъжки и 8 женски отбора. След шампионата за юноши и девойки до 17 години държавните треньори сформираха разширения състав за Европейското първенство във Варна. Знаете, че шампионатът на континента е разделен на две - от 8 до 11 юли за юноши и девойки и от 13 до 18 юли за мъже и жени. 

- Какви са очакванията ви за Европейското първенство?
- Голяма е разликата между плажния хандбал и хандбала в зала. България има много по-големи шансове да направи нещо значимо в плажния хандбал. Този спорт трябваше да стане олимпийски в Париж, но заради пандемията отлагат това с едни Игри. Така или иначе като стратегия България трябва да продължи да го развива, защото това е един доста атрактивен и динамичен спорт, грабващ публиката. Правилата са много различни, единоборствата не са толкова разрешени, както е в хадбала в зала. Набляга се повече на атракцията. Ако един отбор е победил в първата част, но загуби втората, се отива на дузпи. Малко прилича на волейбола. Атракцията е голяма. Има китайски пируети във въздуха. Но Европейското е много сериозно първенство и домакинството му е голям престиж за нашата федерация. 

- Колко състезатели се очаква да дойдат у нас за Евро 2021 по плажен хандбал? И с оглед и на пандемията, каква е икономическата полза от домакинството?
В момента спортът спасява бизнеса. Българската федерация по хандбал ще реализира във Варна 17 000 нощувки, което изключително много. Дано да дойде време, когато бизнесът ще помага на спорта, но точно в момента ние успяваме да помогнем на туристическия бизнес. Говорим също за самолетни билети, транспорт, настаняване и много допълнителни услуги, свързани с първенството. У нас пристигат 1200 състезатели, 90 съдии и делегати и около 200 доброволци. Това е най-голямото спортно събитие в България за тази година.
Какви цели си поставяте като председател на федерацията по хандбал?
На първо място да надградим постигнатото през последните години. Работата е страшно много и идеята на екипа ни е, защото ние сме колективен спорт, е с млади хора, заедно с опитните да вдигнем нивото на българския хандбал. Защото смело мога да твърдя, че в световен мащаб, след футбола, това е спорт №1 по посещаемост. Така е станало през годините, че България постепенно започна да губи позиции. Идеята ни е да вдигнем нивото както на отборите, така и по отношение на маркетинга, на телевизионното излъчване. Федерацията да придобие нов облик и да продължим да организираме големи първенства, защото в момента това е най-силната ни визитка. 

- Освен с локацията, по какво се отличава плажният хандбал от този в зала? 
Игрището е по-малко, но вратите са същите. В защита се играе трима плюс вратар. В нападение има право да влезе четвърти човек, който да замени вратаря. Т.нар. потник състезател, който е с екип с цвета на този на вратаря, ако той вкарва се получават две точки. При въртене с пирует също се получават две точки. При китайско изпълнение също са две точки. Стандартен гол е точка. Разчита се да няма единоборства, има отстраняване на играч за една атака, вместо 2-минутното наказание, което е в зала. Това, което също привлича е и облеклото и визията на състезателите, които са с красиви, атлетични фигури. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ