Рекордът на Джокович на турнирите от Големия шлем е невъзможен поне година без ваксина!

Австралия затвори вратите си за най-добрия тенисист в света Новак Джокович и шансовете му да играе на Уимбълдън или US Open изглеждат песимистични. От днес и турнирът от „Големия шлем” „Ролан Гарос” е забранен за неваксинирани тенисисти. След разгорещен двуседмичен дебат във Франция бяха приети нови правила за "Зеления сертификат", според които PCR тестът е не е достатъчен за достъп до обществени съоръжения. Медицинските изключения не се споменават никъде. Новите правила трябва да влязат в сила следващата седмица, така че никой няма да може да влезе в спортните зали без ваксина - нито феновете, нито придружаващият персонал, нито спортистите.
Министърът на спорта Роксана Марасиноану потвърди в Туитър, че правилата ще важат както за местни, така и за чуждестранни спортисти, които играят във Франция, като се надява, че по този начин последните, рядко неваксинирани хора ще се убедят, че имунизацията е единственият начин страната и светът да се справят с падемията.
Досега се смяташе, че Новак Джокович може да отиде в Париж, ако приеме един от другите два варианта за влизане в страната - изолация или с PCR тест. Сега изглежда, че опитът да отиде на Ролан Гарос би бил риск без голям шанс за успех. Трябва също да се отбележи, че Франция, както и Австралия, ще бъдат изправени пред президентски избори през април.
Президентът на Тенис асоциацията на Франция Жил Морето  заяви, че все още се надява, че ще бъде постигнат някакъв компромис и Джокович ще може да играе на Ролан Гарос.
„Нашите екипи работят в сътрудничество с властите, които ще определят правилата, въз основа на които неваксинирани чуждестранни спортисти могат да влизат в страната“, каза Морето пред Агенция Франс прес.
„Видях организаторите на Ролан Гарос да говорят за това. И тогава, заедно с моите колеги депутати, гласувах за зелен сертификат за всички, които ще дойдат на Ролан Гарос. Не става въпрос само за велики спортисти, артисти. Това е правило за всички “, каза бившият министър на спорта Кристоф Кастан, който вече е депутат.Той добави: „Той няма да има право да играе, ако не приеме правилото, което важи и за обикновения зрител, човека, който събира топки, или този, който работи в магазина на Ролан Гарос. В какъв свят бихте искали да живеете? Да си звезда означава ли, че си освободен от правилата?”— учуди се Кастан.
Разбира се, ситуацията може да се промени до май, но сценарият, който Джокович ще трябва да избере, е или ваксина или поне година отсъствие от турнири от Големия шлем. А може би и много повече, защото не изглежда, националните правителства да се откажат толкова бързо от ваксината. Точно сега, когато трябваше да атакува 21-ата титла от Големия шлем и да изпревари Рафаел Надал и Роджър Федерер, които имат по 20. Ако спечели само един турнир на най-високо ниво Джокович ще стане рекордьор в тази класация и ще запази лидерската си позиция в световната  ранглиста. 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт