Съдиите и БФС се скриха от "Хебър", Ради Здравков и Гаджев защитиха честта на клуба и цял Пазарджик с класа (ВИДЕО)

Президентът на Хебър Пазарджик Владимир Гаджев, както и помощник - треньора на тима Ради Здравков гостуваха в предаването "Домът на футбола" по телевизия Диема спорт, където с показаха доказателства как клубът е ощетен от съдиите. Те многократно подчертаха, че не са там, за да се заяждат с когото и да било, а да помогнат на футбола ни да се развива в правилната посока. В студиото бяха поканени да присъстват и представителите на съдийската комисия, самите съдии на трите посочени срещи от пазарджиклии, в които има според тях спорни отсъждания, както и дори новият президент на БФС Георги Иванов - Гонзо. Те обаче не присъстваха лично сега, може би плашейки се от видео доказателствата, като са предпочели да водят задочен спор с клуба, обявявайки своята позиция другата седмица в студиото на телевизията. 

Владимир Гаджев подчерта, че отборът ще се надиграва и дори ще се опита да елиминира шампиона Лудогорец на полуфиналите в турнира за Купата на България. "Ние имаме своите достойнства, много добре знаем кой е нашият треньор и неговият екип! Това ни дава увереност да се противопоставим на един много силен отбор, но в никакъв случай не ни прави тотален аутсайдер. Така, че имаме своите достойнства и ще се опитаме да елиминираме отбора на Лудогорец.", обяви Гаджев.  

Той обяви, че са очаквали да се проведе истински диспут, за да се посочат грешките на съдиите в ущърб на "Хебър": "Този проблем е генерален като цяло. В годините назад, за всички отбори, но ние тук сме от името на "Хебър" и имаме претенция от начина, по който се приемат едни отсъждания в последните няколко мача и ние не сме съгласни с тези решения, които съдиите взимат, защото по този начин ние губим точки. И тук въпросът е не да нападаме някой персонално. Говорим по-мащабно. Тези грешки трябва да се намалят, за да може футболът ни да се развива и съдиите да бъдат в помощ на футбола".

"Въпросът е защо се допускат тези грешки. Този въпрос е много важен в последните години. Много ни се иска да вярваме, че не е целенасочено", добави още той.

В своето резюме легендата Ради Здравков обяви: "За всички е ясно, че българския футбол е в криза. Той е болен. Има много проблеми в него, някои от които - неразрешими. Подбрали сме и сме се подготвили с мачове, които са след Конгреса, след като Георги Иванов беше избран за президент на футболния съюз. Лично аз, пък и всички се надявахме, да има някаква промяна. Уви, тази промяна не се усеща. Ако има някаква промяна, то е в някакви детайли. Например, Георги Иванов започна да ходи на мачове. Предполагам, че ние гледал по телевизията и последния мач със Славия. Аз съм човекът, който най-много съжалява, че тук от отсрещната страна няма хора, с които да разговаряме по тези теми. Ние сме тук с Влади, не само да защитим клуба, футболистите, ами и целия град. И да повдигнем един въпрос, който е наболял от толкова много години и няма развитие, и няма решение. Това е футболното съдийство. Убеден съм, че в тази позиция не сме само ние. Има и други отбори, които, ако се подготвят, ще намерят моменти, в които са ощетени. А ние де факто сме много ощетени. Ние де факто сме загубили много точки от предварителната нагласа на много съдии".

Гаджев уточни, че клубът не е получил персонален отговор, но и не е очаквал такъв: "Беше хубаво да присъстват хората, за да могат да обяснят. Но ние сме тук, за да дадем гласност. Ние сме тук, за да защитим труда, който се полага всеки един ден в нашия клуб. Никой не заслужава такова отношение. Това ще едно начало, за да се опитаме всички заедно да превърнем футбола в нещо по-атрактивно и в нещо по-добро, защото имиджът на българския футбол не е особено добър към момента".

Посочените, оспорвани от "Хебър" положения, са отсъдената дузпа за Ботев Враца, при който играч на врачани попада между двама пазарджишки защитници. Ради Здравков отбеляза, че при положението съдията е изостанал тотално и не вижда ситуацията. Но тук е трябвало да се намесят и асистентите му. "Може той да не е видял, но какво правят другите хора на ВАР-а?", попита лаконично помощникът на Любо Пенев. "Това е нормално единоборство, реакция на нашите футболисти. Аз не виждам контакт. Още повече, че има и игра с ръка. Второто полувреме имам чувството, че нашето наказателно поле е минирано. Или са сложили батут. С цялото ми уважение към футболистите на Ботев Враца и ръководството, и треньорското. При всяко едно съприкосновение в наказателното поле все едно стъпваха на батут. И се изхвърляха". Здравков подчерта: "Много е важно да отбележим. Този мач е няколко дни след Конгреса. Новият член на Изпълкома знаем откъде е". "Със сигурност има ситуации, които оставят съмнения в нас при така стеклите се обстоятелства. Даже мисля, че тази дузпа няма смисъл да я коментираме, защото тук няма дилема има или няма дузпа. Дузпата категорично я няма", добави и Гаджев. "Твърде леко се отсъждат тези положения. И, когато се опитаме да сглобим целия пъзел и видим как точно се случват нещата в Изпълкома на БФС, ние си задаваме много въпроси", добави още той. Относно мача с Ботев Враца Ради Здравков добави, че и минималното добавено време не е било коректно зададено от съдията. "Аз го попитах и той се опита да ме излъже. Каза ми: "Дадох минута и 40 секунди повече. Когато му казах, че и аз имам часовник и че е невъзпитано момче, каза: "Господин Здравков, може и да съм се объркал", разказа за разговора си с рефера на мача с врачани треньорът и добави, че при идентични ситуации на "Хебър" отсъжданията са били с друг критерий. 

За мача със Славия двамата представители на "Хебър" коментираха отменения гол на пазарджишкия тим заради засада. Оказа се, че решението на съдията е такова поради невъзможността на ВАР да начертае линии и да провери ситуацията. "То като е в реално време, без да правиш снимки, се вижда, че тука засада няма. Тука е безспорно и тези тълкувания са може би оправдания за допуснатата грешка", отбеляза Ради Здравков. Гаджев попита какво е принудило страничният съдия да вдигне флага, при положение, че той не знае, че няма да има такава точка, което пречи за начертаването на линиите на ВАР. "За мен това е един вид застраховка", отбеляза той. Ради Здравков разказа нещо любопитно: "Аз имам око, имам богат опит, но тук искам да споделя нещо друго. Славия ни победи. Ние си знаем нашите грешки. Но аз след мача не видях нито един човек, усмихнат, от щаба на Славия. От помощния екип на Славия, от футболистите на Славия. Дори и г-н Стефанов, който дълбоко уважаван, след мача на интервюто не беше усмихнат. И беше споделено, че ги е срам от това, което са видяли. Аз съм човек на възраст, никога не съм лъгал и трябва да ми се вярва". 

"Защо не чакаме отговор от конкретните съдии? Те зад това правило, негласно, се крият. Само че те, за разлика от всички от футболния клуб на "Славия", които ги беше срам, при съдиите такова чувство няма", добави още той. Гаджев предложи след всеки кръг да се показват грешките на съдиите или пък те да участват в интервюта, подобно на треньорите след всеки мач. "Аз мисля, че има много над какво да се надгражда над това нещо в България", допълни още той. 

Ради Здравков вкара и конспиративна теория за съдиите: "Аз мисля, че този на ВАР пази човека на терен. И следващия кръг или след два кръга тези двама са сменени. Такава е статистиката. Много хора са го забелязали. За всички мачове".

За друга ситуация от "Хебър" имат претенции за нарушение в атака на Ерол Дост. "По мое време имаше една игра прескочи кобила. Там единият се навежда, за да го прескочи другият. Само че тук нашият футболист Ник Пенев е принуден да се наведе", отбеляза Ради Здравков. Гаджев добави, че и двете ръце на Дост са на гърба на сина на Любо Пенев Николас. И добави: "Много явни и очевидни грешки, които ни костват точки". От "Хебър" ще чакат отговорите на съдийската комисия следващата седмица. 

"Искаме просто нещата да се решават на терен, съдиите да бъдат в помощ", добави още президентът на клуба. 

И накрая Ради Здравков добави, че съдията е излязъл на терена с нагласата Славия да победи. 

За мача с Крумовград той отбеляза, че не е дадено достатъчно добавено време въпреки прахосването му по време на срещата, радостта от головете и други такива ситуации. Според помощникът на Пенев е трябвало то да бъде 8 минути, а било само 3: "Това какво говори, че е искал (бел.ред - съдията) по - бързо да свърши мача при този резултат 3:2. А ние имахме възможности...Убеден съм, че той не помага на Крумовград, но помага на някой друг." 

И двамата представители на "Хебър" подчертаха, че в съблекалнята на тима цари спокойствие и се търсят партньори, за да се стабилизира финансово клубът.  

Легендата Ради Здравков обаче подчерта, че е по-добре да се откаже от футбола и то - със скандал, отколкото да има работа с такива хора с предварителна нагласа, визирайки съдиите. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ